Vijesti

Otkrivamo nove detalje smjene Kriznog štaba: Sporni bili certifikati testera!?

Kao grom iz vedra neba stigla je jučer informacija da je Vlada Federacije BiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, smijenila dotadašnji i imenovala novi Federalni štab civilne zaštite, zbog toga što raniji "nije odgovorio zadacima" i jer je bio preglomazan.

Kako je Raport objavio, iz Štaba je "izletio" Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva te još nekoliko kadrova HDZ-a, a na čelu je ostala ministrica finansija Jelka Miličević samo zato što to zakon tako nalaže. Međutim, HDZ-ovci su izgubili većinu unutar Štaba koji o svakoj odluci glasa.

Razlog ovakve odluke Novalića jeste "nezainteresiranost" i "opstrukcije" članova HDZ-a, kada je u pitanju nabavka medicinske opreme i testova za koronavirus.

Raport saznaje da će se danas oglasiti i Jelka Miličević sa saopćenjem za javnost u kojem će demantirati navode medija da je bila sporna nabavka 150.000 testova koje je ranije najavila Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Kako nam je rečeno, Miličević će uz demantij priložiti dokumentaciju odnosno raniju odluku od 20. marta, o nabavci medicinske opreme i testera koju je ona lično potpisala. To bi trebalo da znači da se sav materijal i sve što zdravstveni sistem traži nabavlja u skladu s procedurama.

Problem je, navodno, nastao kada su se htjeli nabaviti testovi za koje je Ministarstvo zdravstva zatražilo certifikate. Kojih nije bilo.

Jedna od tema, na spornoj sjednici Štaba, je navodno bila i cijena testova. Prema ovoj odluci jedan test košta oko 46 KM, a navodno ga druge zemlje plaćaju jefitine!?

Već jutros se oglasio HNS koji je smjenu Kriznog štaba nazvao političkim obračunom.