Šarena planeta

Otkriven basnoslovni iznos koji Facebook troši na zaštitu Zuckerberga: ‘Cifru smo lani morali i povećati‘

Facebook je na fizičko osiguranje svojeg čelnika Marka Zuckerberga prošle godine potrošio više od 23 miliona dolara, otkrio je finansijski izvještaj predan američkoj agenciji za vrijednosnice. Cijena Zuckerbergovog osiguranja vrtoglavo je narasla, kako kompanija navodi, zbog složenijih protokola putovanja za vrijeme pandemije koronavirusa, ali i zbog američkih predsjedničkih izbora koji su se održali prošle godine.

“Njegovo je ime sinonim za Facebook te se zbog toga negativne emocije vezane uz našu kompaniju direktno povezuju, te prenose na gospodina Zuckerberga”, stoji u obrazloženju povećanih troškova.

Novac je utrošen na zaštitare i osiguranje Zuckerbergovih kuća u kojima je boravio te za pratnju za njega i porodicu na putu. Kompanija je svojem čelniku dodijelila i 10 miliona dolara za sigurnosno osoblje i druge izdatke za zaštitu, dok je temeljna cijena osiguranja porasla s 10,4 miliona dolara u 2019 na 13,4 miliona.

“Odbor za kompenzacije, nominacije i upravljanje vjeruje da su ovi troškovi prikladni i neophodni s obzirom na moguće prijetnje, te na činjenicu da je gospodin Zuckerberg zatražio samo godišnju plaću u iznosu od milion dolara, te da ne prima nikakve dodatne isplate, nagrade u vrijednosnicama ili druge poticajne kompenzacije”, stoji u izvještaju.

Facebook je ove godine odobrio dodatne troškove za zaštitu i nekolicini članova odbora kompanije, u januaru i februaru. Troškovi su odobreni, kako kompanija navodi, “s obzirom na visok nivo nadzora nad našom kompanijom i nad našim direktorima te zbog dinamične i nabijene atmosfere nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. i napada na zgradu Kongresa, 6. januara 2021.”

Prema izvještaju organizacije Tech Transparency Project, neki od ekstremista koji su učestvovali u napadu na Capitol mjesecima su se služili zatvorenim grupama na Facebooku kako bi planirali i koordinirali svoje aktivnosti 6. januara. S druge strane, Facebookova operativna direktorica Sheryl Sandberg tvrdila je kako su protesti “većinom organizirani na platformama koje nemaju našu sposobnost zaustavljanja mržnje, nemaju naše standarde, i nemaju našu transparentnost”.Povezani postovi: