Sport

Otkriven uzrok smrtonosnog stampeda na stadionu u Indoneziji

Otkriven je uzrok tragedije na nogometnom stadionu u Malangu na otoku Javi u Indoneziji, gdje je u stampedu poginula najmanje 131 osoba.

Kako je objavio tamošnji nogometni savez, kašnjenje u otključavanju ulaza na stadionu pridonijelo je katastrofi. Ulazi su trebali biti otvoreni deset minuta prije kraja utakmice, no utvrđeno je da je sedam minuta nakon kraja utakmice bilo zatvoreno nekoliko ulaza.

Pale su i sankcije onima koji su proglašeni odgovornima. Šef gradske policije smijenjen je jučer, devet je policajaca suspendirano, dok je 19 policajaca ispitano zbog katastrofe na stadionu, prenosi Index.hr.

Navijači lokalnog kluba Arema FC uspostavili su centar za pritužbe u Malangu i rekli da namjeravaju krivično goniti policajce koji su odgovorni za nasumično bacanje suzavca među ljude, zarobljene na tribinama.

“Ako je bilo nereda, suzavac je trebao biti usmjeren prema igralištu, a ne prema tribinama”, rekao je za AFP Danny Agung Prasetyo, koordinator navijača grupe Arema DC.

“Bilo je mnogo žrtava među onima koji su bili na tribinama. Uhvatila ih je panika zbog suzavca”, dodao je on.

Vlada je naknadno suspendirala sve utakmice u nacionalnoj Premier ligi i objavila da je pokrenula istragu o tragediji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare