Svijet

Otkrivena specijalna ruska banda koja krade ukrajinska historijska blaga. Cilj nije samo bogatstvo

Specijalistička banda krijumčari vrijedne historijske artefakte iz Ukrajine u Rusiju, prema međunarodnom timu akademika i stručnjaka za digitalnu tehnologiju koji prate krađe, prenosi Guardian.

„Sada postoje jaki dokazi da je ovo namjeran ruski potez, sa specifičnim slikama i ornamentima koji su ciljani i odneseni u Rusiju“, rekao je Brian Daniels, antropolog koji radi s arheolozima, historičarima i stručnjacima za digitalnu sliku.

Iz laboratorije u američkoj državi Virginia, Daniels i njegove kolege su pratili uništavanje kulturnih ciljeva od početka invazije i otkrili obrasce u zločinima.

Trag krađa uveliko se fokusira na dragocjeno skitsko zlato. Ovo su vrijedni drevni filigranski komadi, koji često prikazuju životinje. Proizvela su ih plemena sa područja centralne Azije i istočne Evrope nekada poznata kao Skitija.

“Ovi predmeti su vizuelno zapanjujući, a sada ima toliko prijava o krađama da je očigledno da je to strategija”, rekao je Daniels. „Ukrajinci, naravno, također žele da uspostavimo listu ukradenih stvari.

Daniels je za Observer rekao da je teško znati da li je novčana vrijednost najvažniji faktor za Ruse, ili su objekti odabrani zbog njihovog kulturnog značaja. “Postoji mogućnost da je sve to dio podrivanja identiteta Ukrajine kao posebne zemlje impliciranjem legitimnog ruskog vlasništva nad svim njihovim eksponatima.”

Danielsu je jasno da krađe obično prate prijeteća ispitivanja kustosa i čuvara muzeja. Ruski pokušaji da lociraju i ukradu skrivene artefakte u okupiranim ukrajinskim gradovima postaju sve odlučniji.

„Pojavljujemo sve veću zabrinutost za muzejske radnike i osoblje obezbjeđenja, posebno kada se nađu iza ruskih linija“, rekao je Danijels.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare