Životni stil

Otkriveno zašto nakon ispijanja alkohola žudimo za sočnim mesom

zašto nakon alkohola žudimo za mesom sočni kebab s mesom

Jeste li se ikada zapitali zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim kebabom? Naučnici su možda konačno došli do odgovora. Australski istraživači kažu da alkohol podiže nivo hormona u tijelu zbog kojih žudimo za proteinima.

Na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Melbourneu bit će predstavljeni rezultati studije koja je 24 sata pratila navike 9341 odraslih Australaca. Njih 40 posto taj dan je konzumiralo alkohol. Oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i puno više kalorija od ostalih. Većina od gotovo 4.000 ispitanih konzumenata pića odlučila je utažiti glad nemasnim mesom, ribom i orašastim plodovima, ali trećina je odabrala kebab i čips.

"Klonite se slanih grickalica s niskim sadržajem proteina jer tako izbjegavate debljanje", rekla je vodeća autorica studije, dr. Amanda Grech, a prenosi Daily Mail.

"Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno žudnju za slanom hranom. Nedavna istraživanja pokazala su se razine FGF-21, hormona koji povećava žudnju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola", dodala je dr. Grech.

Ona predlaže da nakon izlaska umjesto kalorične i nezdrave hrane birate sir, neslane orašaste plodove, slanutak i sirovo povrće ili humus.

"Povrh svega, budite sigurni da se pridržavate smjernica za unos alkohola, čije ispijanje nosi i druge rizike osim debljanja i pretilosti", navodi dr. Grech.

Dugogodišnje konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta raka, kao i demencije.