Vijesti

Otkud Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu? Ukrajina traži pojašnjenje

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a. Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu je uputila notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvojbeno” očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

PROČITAJTE  Šarović o Dodikovim potezima: "Alo čovječe, dosta je više! Ovo je jedno sljepilo i mi ćemo da ga zaustavimo"

U proruskim paravojnim jedinicama u regijama Luganska i Donjecka učestvovali su dobrovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske. Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim jedinicama u inozemstvu kažnjivo po zakonima BiH.Povezani postovi: