Nauka

Otpadne vode ne lažu: Švicarski naučnici u kanalizaciji otkrili naznake žarišta Covida-19

Švicarski naučnici uspjeli su otkriti novi koronavirus i u malim koncentracijama u otpadnim vodama što pruža mogući novi način ranog upozorenja na nova žarišta zaraze u trenutku dok zemlje ukidaju mjere ograničenja uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Ako se metoda pokaže djelotvornom uzimanje uzoraka otpadnih kanalizacijskih voda omogućilo bi javno-zdravstvenom sistemu ranu detekciju ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa, čak sedmicu prije nego što bi to mogli pokazati dijagnostički testovi, ocjenjuju naučnici.

Covid-19 je respiratorna bolest izazvana novim koronavirusom koja je zarazila više od 3,2 miliona ljudi i usmrtila više od 233 hiljada ljudi.

“Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što izlučuje javnost u prethodnih nekoliko sati”, kaže voditelj naučnog tima Christoph Ort iz švicarskog Saveznog instituta za znanosti i tehnologiju voda.

Naučnici Saveznog instituta za tehnologiju iz Zuericha (ETH) i Lausanne (EPFL) kažu da tu metoda nadzora još treba poboljšati prije nego što se budu izvlačili jasni zaključci o koncentraciji virusa u uzorcima. Početni rezultati timova s dva švicarska univerziteta bez obzira na ohrabrujući su.

Analizirali su otpadne vode iz Lausanne, Zuericha i Lugana, uključujući uzorke iz zadnja dva grada prikupljene krajem februara kad su zabilježeni prvi slučajevi Covida-19 u Švicarskoj.

Naučnici su uspjeli otkriti novi koronavirus u svim uzrocima. Koncentracije u najnovijim uzorcima bile su toliko visoke da je analiza bila vrlo jednostavna. No, to nije bilo tako jednostavno s uzorcima iz februara.

“Nismo očekivali da ćemo uspjeti utvrditi nešto u otpadnim vodama Lugana u trenutku kad je postojao samo jedan slučaj (Covida-19) i iz Zuericha kad je tamo zabilježeno samo šest slučajeva”, kaže Tamar Kohn iz EPFL-a.

Nakon uspješnog pilot-programa australski naučnici u aprilu su objavili kako očekuju da će za nekoliko sedmica napraviti test kojim će se masovno analizirati otpadne vode na prisutnost virusa kako bi se locirale zaražene zajednice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare