Nastavljaju se otpuštanja u tehnološkom sektoru: Švedski servis za strimovanje muzike Spotify najavio je otkaze za šest posto zaposlenih.
IT

Otpuštanja u tehnološkom sektoru: Spotify najavio otkaze za šest posto radnika

Nastavljaju se otpuštanja u tehnološkom sektoru: Švedski servis za strimovanje muzike i podcast Spotify najavio je otkaze za šest posto zaposlenih.

Daniel Ek, suosnivač i izvršni direktor Spotifya, rekao je da iako su postigli veliki napredak u povećanju brzine u posljednjih nekoliko godina, nisu toliko fokusirani na povećanje efikasnosti kao nekada.

Istakao je da efikasnost dobija na značaju u izazovnom ekonomskom okruženju. Ek je kazao da je kompanija odlučila da restrukturira svoju organizaciju. Kako bi obezbijedila veću efikasnost, upravljala troškovima i ubrzala donošenje odluka.

Ek je naveo da su u tom kontekstu odlučili da smanje broj zaposlenih.

“Danas smanjujemo broj zaposlenih za otprilike šest posto u cijeloj kompaniji. Preuzimam punu odgovornost za poteze koji su nas doveli ovdje”, naglasio je Ek.

Ističući da su prošle godine ostvarili svoje ciljeve u gotovo svim aspektima, Ek je napomenuo da su generalno dobro poslovali.

“Međutim, 2023. godina označava novu stranicu. Vjerujem da ćemo u budućnosti biti u boljoj poziciji zahvaljujući ovim teškim odlukama”, kazao je Ek.

Dok rastuća inflacija i moguća recesija izazivaju zabrinutost u tehnološkoj industriji, mnoge tehnološke kompanije, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, počele su sa otpuštanjem hiljada ljudi.

Prošle sedmice je američki tehnološki gigant Microsoft objavio da će otpustiti 10.000 zaposlenih. A Alphabet, matična kompanija Googlea, potvrdila je da će otpustiti 12.000 zaposlenih.

Prema podacima Layoffs.fyi, koji prati otpuštanja u tehnološkom sektoru, tehnološke kompanije su od početka 2022. godine otpustile više od 190.000 zaposlenih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare