Svijet

Otrovni plin i streljački vod: SAD odobrava dodatne metode pogubljenja zatvorenika

Odlazeća administracija predsjednika Donalda Trumpa utire put dodatnim metodama pogubljenja zatvorenika koji su u Sjedinjenim Američkim Državama osuđeni na smrt.

Ministarstvo pravosuđa mijenja svoje protokole izvršenja smrtnih kazni, ne zahtijevajući više da se savezne smrtne kazne izvršavaju smrtonosnim injekcijama, čime otvaraju put korištenja drugih metoda smaknuća osuđenika poput strijeljanja i otrovnih plinova.

Stupa na snagu 24. decembra

Izmijenjeno i dopunjeno pravilo, objavljeno u petak u Federalnom registru, omogućava američkoj vladi da provodi smaknuća smrtonosnom injekcijom ili da koristi “bilo koji drugi način propisan zakonom države u kojoj je izrečena kazna”.

Brojne države dopuštaju pogubljenja udarom struje, udisanje dušikovog plina ili smrt strijeljanjem.

Ostaje nejasno hoće li Ministarstvo pravosuđa u budućnosti nastojati koristiti bilo koje druge metode osim smrtonosne injekcije za pogubljenja.

Izmijenjeni zakon stupa na snagu 24. decembra, a samo nekoliko dana prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost bit će izvršene tri smrtne kazne.

Službenik Ministarstva pravosuđa rekao je za Associated Press da vlada “nikada neće pogubiti zatvorenika strijeljanjem ili udarom struje, osim ako neka država sama nije odobrila taj način pogubljenja”.

Zvaničnik je rekao da će se dvije egzekucije zakazane u decembru biti izvršene smrtonosnom injekcijom, ali nije rekao na koji način će biti izvedene još tri egzekucije zakazane u januaru.

On je razgovarao s AP-om pod uvjetom da ostane anoniman kako bi mogao nastaviti razgovor o protokolima unutarnjeg odjela.

Promjena načina izvršenja smrtne kazne će vjerovatno pokrenuti žestoke kritike demokrata i zagovornika antismrtne kazne, dok Trumpova administracija pokušava progurati niz promjena u tom dijelu prije nego što Trump napusti dužnost.

Biden se protivi smrtnoj kazni

Glasnogovornik Bidena rekao je AP-u ranije ovog mjeseca da se izabrani predsjednik “protivi smrtnoj kazni sada i u budućnosti” i da će raditi na tome da okonča njezinu upotrebu.

No, nije rekao hoće li se smaknuća pauzirati odmah nakon što Biden preuzme dužnost.

Ove godine Ministarstvo pravosuđa usmrtilo je više ljudi nego tokom prethodnih pola stoljeća, unatoč tome što je smrtna kazna gubiti podršku ne samo kod demokrata veći i kod republikanaca.

Sve države koje koriste smrtnu kaznu dopuštaju smrtonosnu injekciju – i to je primarna metoda u svim državama pa i u onim u kojima su druge metode dopuštene, prema podacima prikupljenim od neprofitnog Informativnog centra za smrtne kazne.

Kako je smrtonosne injekcije teško dobaviti, neke su države počele tražiti alternativne metode izvršavanja smrtnih kazni.

Alabama se pridružila Oklahomi i Mississippiju 2018. godine odobrivši upotrebu dušikovog plina za pogubljenje zatvorenika.

U nekim državama zatvorenici mogu odabrati način izvršenja.

Na primjer, na Floridi zatvorenik može izričito tražiti da ga se ubije električnom strujom, a u državi Washington zatvorenici mogu zatražiti da ga se usmrti vješanjem.

U Utahu, zatvorenici osuđeni prije maja 2004. godine mogu odlučiti da ih se ubije strijeljanjem.

Tamošnji državni zakon također dopušta upotrebu streljačkog voda ako nisu dostupne smrtonosne injekcije.

Prije nego što je Trumpova administracija ove godine nastavila smaknuća, savezna vlada je od 1988. godine usmrtila samo tri zatvorenika.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare