Kultura

Otvorena izložba u znak sjećanja na bh. vojnike Austrougarske monarhije

Izložba „Memorija – sjene zaboravljenih predaka“ autorice Merime Ivković otvorena je u Muzeju Sarajeva 1878.-1918.

To je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u Austrougarskoj monarhiji, ali i podsjećanje na poklič: „Bošnjaci dolaze!“ u čiju čast je komponovan vojni marš čiji zvuci nisu utihnuli ni danas.

Eksponati na izložbi su osvijetljene instalacije u obličju kuća iz čije nutrine kao da ‘oživljavaju’ autentični prizori Velikog rata, sačuvani fotografijom zauvijek.

Na otvorenju je prof. dr. Zijad Šehović, stručnjak za austrougarski period, podsjetio da će uskoro biti 140 godina od proglašenja Vojnog zakona koji je Austrougarska monarhija uvela po okupaciji i unijela promjene, vojnu obavezu u tadašnji život Bosne i Hercegovine. O zakonu je mnogo pisano, ali najviše izvan Bosne, pa se prof. Šehović nada, rekao je, da će se pisati više nego dosad.

PROČITAJTE  Ivo Andrić dobit će mural u rodnom Travniku

Autorica Merima Ivković kaže da je inspirisana hrabrošću, borbenošću i tragedijama djedova i pradjedova Bosne i Hercegovine, boraca u elitnim jedinicama Austrougarske, ne u smislu povlašćenog statusa nego, naprotiv, zbog toga što su zauzimali prve redove.

– U formama kuća, sjene tih zaboravljenih identiteta iz perioda Austrougarske, svjetlosnim instalacijama postaju vidljive – rekla je Ivković o izložbi.

Po njenim riječima, cilj je vratiti iz zaborava sjećanje na teška vremena i po ko zna koji put patnje predaka i bosanskohercegovačkih naroda.

Naziv izložbe „Sjene zaboravljenih predaka“ nadahnut je istoimenim kultnim filmom Sergeja Paradžanova.Povezani postovi: