Fena
Vijesti

Otvorena novoizgrađena džamija u Zebinoj šumi u općini Foča

U prisustvu brojnih vjernika, zvaničnika i predstavnika Islamske zajednice u BiH, u mjestu Zebina šuma u općini Foča u Federaciji BiH, danas je otvorena novoizgrađena džamija.

Sagrađena je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima džematlija ovog kraja, vakifa i prijatelja koji su na razne načine davali doprinos u izgradnji ovog vjerskog objekta, a džamiju je otvorio jedan od vakifa Šaćir Buljubašić.

Predsjednik građevinskog odbora Redžo Bašić naglasio je da je ideja o izgradnji džamije stara više od 15 godina, a kamen temeljac postavljen je u julu 2011. godine.

Po njegovim riječima, zahtjevan projekt gradnje najvećim dijelom urađen je zahvaljujući dobrovoljnom radu džematlija, najveći dio radova izvršen je od 2014 do 2106. godine, kada je završena izgradnja munare.

“Visina munare je 40 aršina, u trajni spomen na naših 40 šehida posljednjeg rata koji su položili živote braneći Zebinu šumu, Osanicu i na drugim goraždanskim linijama odbrane, preko Treskavice do sarajevskih ratišta. Otvaranje džamije u Zebinoj šumi svjedoči da su ove generacije nakon više od 500 godina čuvanja i prenošenja imana sa koljena na koljeno, odabrane od uzvišenog Allaha da izgrade ovaj prelijepi objekat koji ostaje u emanet našim potomcima, da nastave našim stopama i da budu bolji od nas, neizmjerno hvala svima koji su podržali izgradnju ove džamije”, kazao je Bašić.

Predsjednik Medžlisa IZ Ustikolina Edib ef. Efendić naglasio je da je u 2022. godini ovo četvrto otvorenje vjerskih objekata na području medžlisa, nakon otvorenja musalle na Presjeci, mesdžida u Rodijelju te džamije na Cvilinu.

“Džamija u Zebinoj šumi nije od onih džamija koje smo morali obnoviti jer ovo je jedna od rijetkih džamija koja nije postajala prije agresije na BiH i hvala Bogu džematlije naše iz ovog mjesta su iskazale želju da je izgrade, trudili su se uložili mnogo ljubavi i truda a neki i značajne količine novca kako bi danas imali sve ovo. Ovo današnje okupljanje je prilika da im u ime Medžlisa svima najiskrenije zahvalimo sa dovom Bogu milostivom da ih učvrsti na ovom putu i da u budućnosti budu korisni i na usluzi svima nama”, kazao je ef. Efendić.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da je ovaj dan poseban na puno načina.

“Danas zatvaramo ciklus svečanih otvorenja naših džamija, mesdžida, musalla, koje smo izgradili po odredbi Gospodara svjetova uz Njegovu dozvolu i dopuštenje i uz čista vjernička srca dobrih Bošnjaka, koji su prepoznali u svakom od tih projekata mogućnost da sebi na ovom i budućem svijetu, učine dobro. Dozvolite da na zatvaranju ovog ciklusa, zahvalim dragom Bogu i svim ljudima, Bogu dragom što nam je dao priliku da se bavimo dobrom i činimo dobro i budemo korisni, ljudima koji su nam pomogli da, bivajući korisni, uzdižemo sebe podižući naše džamije”, poručio je muftija goraždanski.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme otvorenju džamije prisustvovao je Edhem ef. Čamdžić.

“Hvala Allahu koji nas je počastio da dođemo ovdje u ovu pitomu bosansku, podrinjsku dolinu i da zahvaljujući čestitim džematlijama padnemo Allahu dž.š na sedždu i da mu zahvalimo što smo živi i što će generacije poslije nas ostati da ovdje čuvaju najčasniji emanet uzvišenu vjeru, dini islam. Iskreno sam zahvalan muftiji Pitiću i njegovim saradnicima na svemu što je sa ovim čestitim džematlijama učinio”, kazao je ef. Čamdžić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća takođe je izrazila zadovoljstvo što su na području Muftijstva goraždanskog i BPK Goražde, kako je kazala, za veoma kratko vrijeme otvorena četiri vjerska objekta.

“Otvorene su četiri prelijepe džamije koje će okupljati ljude i širiti jedinstvo Bošnjaka na ovim prostorima. Neizmjerno sam zahvalna Muftijstvu i svakom čovjeku koji je dao doprinos da se one izgrade, a vas molim da ne budu prazne, da okupljaju posebno djecu i mlade, da se miris islama širi na ovom području i da ne dozvolimo nikome da nas razjedinjuje, jer kada smo jedinstveni onda smo nepobjedivi”, poručila je Obuća.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare