Svijet

Otvorena prva birališta u SAD

Izborni dan službeno je počeo u SAD-u otvaranjem prvih birališta u dva mjestašca u državi New Hampshire tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu, a glavna pažnja je usmjerena na utrku za Bijelu kuću.

Birališta su otvorena u Dixville Notchu i Millsfieldu u ponoć (6 sati po srednjoevropskom vremenu), u skladu s tradicijom koju nije omela ni pandemija koronavirusa.

Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta tačno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (12 i 13 sati po srednjoeuropskom vremenu), a nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država. Birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu, zatvorit će se zadnja kada na istoku već bude jutro.

Osim novog predsjednika, američki građani s pravom glasa također biraju 35 članova Senata i cijeli Zastupnički dom, niz državnih i lokalnih dužnosnika te glasaju o nizu referendumskih pitanja od porezne politike do zakona o drogi.

Za Bijelu kuću bore se demokrat Joe Biden i aktualni predsjednik Donald Trump. Biden vodi u anketama na nacionalnom nivou, a Trump se nada reizboru nakon turbulentne četiri godine na vlasti.

Dosad je diljem zemlje glasalo gotovo 100 miliona ljudi, putem pošte ili prijevremeno osobno na biralištima.