Vijesti

Otvorenje spomen-sobe ubijenoj djeci Sarajeva planirano za 5. maj

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić istakao je da će Kanton Sarajevo nastaviti podržavati aktivnosti Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, a posebno je važan projekt izgradnje spomen sobe posvećene sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva.

Predsjednik tog udruženja Fikret Grabovica istakao je, na današnjem sastanku sa predsjedavajućim Okerićem, da su aktivnosti u završnoj fazi i da bi memorijalna ‘Bijela soba’ (posvećena sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva) trebalo da bude otvorena 5. maja ove godine – na Dan sjećanja na ubijenu sarajevsku djecu.

– Bit će u ulici Džidžikovac na broju 3, gdje će Udruženje dobiti i službene prostorije. Bit će to mjesto gdje će se edukovati osnovci i srednjoškolci o tome šta se dešavalo njihovim vršnjacima u opkoljenom Sarajevu a što je, kako je istakao Grabovica, važno i za očuvanje mira i slobode jer će taj memorijal ujedno biti i opomena budućim generacijama – saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

PROČITAJTE  Obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH: 'Da je pao glavni grad, pala bi i cijela BiH'

Kako Grabovica kaže, osnovna misija Udruženja je stalno podsjećanje na istinu da su djeca ubijana s namjerom, ciljano i sistematski.

– Iz tog razloga, naše udruženje učestvuje u obilježavanju godišnjica stradanja civila, na oko 32 lokacije u Sarajevu na kojima je agresor počinio najteže zločine. Posebno je važno istaći da na ta mjesta dolazi značajan broj sarajevskih osnovaca i srednjoškolaca koji prisustvuju malom historijskom času što je važno da bi saznali šta se dešavalo tokom opsade grada – naveo je Grabovica. Podsjetio je da se upravo sutra navršava 28 godina od ubistva šetero djece na Alipašinom Polju.

Predsjedavajući Okerić kazao je da činjenica, da je tokom opsade grada ubijeno više od 1.600 sarajevskih dječaka i djevojčica, govori o brutalnosti agresije kao i o tome kakve su namjere zločinca bile.

PROČITAJTE  Okerić: Nikada ne smijemo zaboraviti herojstvo i žrtvu najboljih sinova BiH

– Kanton Sarajevo će pomoći i uvijek biti na raspolaganju tom udruženju koje čuva sjećanje na svu stradalu djecu Sarajeva – istakao je predsjedavajući Okerić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare