Svijet

Ova žena je imala svoj kartel u Meksiku. Završila je kao u grčkoj tragediji

U Meksiku je bila poznata kao „La komadre“, „La Madrina“ i „La Dona“ – riječi koje se sve labavo odnose na veliku žensku šeficu na španskom.

Neki od njenih saradnika takođe su je zvali Jenca – ime koje je utisnula u pakete od kilo kokaina koje je slala u SAD.

Ove sedmice, Luz Irene Fahardo Kampos osuđena je na 22 godine zatvora u Sjedinjenim Državama kao vođa međunarodne mreže za trgovinu drogom zajedno sa svojim odraslim sinovima, nabavljanja kokaina u Kolumbiji i uvoza hemikalija za sintetisanje amfetamina u Meksiko, da bi potom kokain i met krijumčarila u SAD, kako navode američki tužioci.

Njen slučaj je u suprotnosti sa položajem većine žena u narko-biznisu i predstavlja znak njihove sve veće moći i autonomije u međunarodnoj trgovini narkoticima. Istorijski gledano, prisutvo žena u trgovini drogom u velikoj mjeri je ograničeno na supruge ili djevojke, ubica koje koriste seks da namame mete ili žrtve koje su prinuđene da budu šverceri narkotika ili su predmet trgovine ljudima.

„Baš kao što uloga žena raste u legitimnim poslovima, jer su žene pokazale da su jednako sposobne kao i muškarci, ako ne i više, isti trend se javlja i u svijetu droga“, kaže Boni Klaper, advokatica koja je zastupala brojne žene uglednih trgovaca drogom.

Tokom izricanja presude u Vašingtonu 27. jula, zvaničnici su rekli da su „odsjekli glavu zmiji”.

“Trgovci drogom kao što je Faharda Kampos uništavaju samu tkivo naše zajednice. Zarađivala je milione dolara ubacujući hiljade kilograma otrova u američke zajednice, a istovremeno podstičući nasilje i kriminal širom Sjedinjenih Država. Danas je pravda zadovoljena“, rekla je Čeri Oz iz odeljenja Uprave za borbu protiv droga (DEA) u Feniksu, Arizona.

Međutim, Fahardo, koja je uhapšena na međunarodnom aerodromu u Bogoti, Kolumbija u aprilu 2017. godine prije nego što je poslata u Sjedinjene Države, platila je veću cijenu od zatvora zbog svojih aktivnosti trgovine drogom.

Nakon njenog hapšenja, njena dva odrasla sina ubijena su u Hermosilju, u susednoj državi Sonora. Obojica muškaraca – čija su se prezimena Aviles Fahardo, ali čija imena ostaju nepoznata – oteta su, a tijela su im pronađena raskomadana i spaljena u vozilu, prema dva izvora upoznata sa slučajem koji su za VICE World News govorili pod uslovom anonimnosti.

Prema sudskim dokumentima, otkako je ušla u pritvor, njeno mentalno zdravlje se pogoršalo. Nije jasno da li je njeno psihološko zdravlje povezano sa ubistvom njenih sinova, što je moglo biti upozorenje kartela Sinaloa nakon njenog pritvora da ne sarađuje sa američkim tužiocima u istragama protiv drugih velikih meksičkih trgovaca drogom.

Ako je to bilo upozorenje, upalilo je. Fahardo se izjasnila da nije kriva i otišla je na suđenje.

“Luz se žrtvovala odlaskom na suđenje zbog onoga što se dogodilo njenoj djeci”, rekao je njen advokat Robert Fajtel za VICE World News.

“Bilo je to poput grčke tragedije.”

Njeni roditelji i braća i sestre i dalje žive u Sinaloi.

„Ko može da doživi da mu djecu kidnapuju i ubiju, a zatim da ostatak svoje porodice dovede u opasnost? Niko to neće učiniti “, rekao je Fajtel.

Iako je šef Sinaloa kartela Guzman sada u američkom zatvoru na doživotnoj robiji, posao za kartel Sinaloa nastavlja da cvjeta. Ostali na optužnici koja je dovela do pada Guzmana i dalje su na slobodi, uključujući suosnivača Guzmanovog kartela Ismaela „El Maja“ Zambadu – koji nikada nije kročio u zatvorsku ćeliju – i Guzmanovog sina, Hesusa Alfreda Guzmana Salazara, poznatog i kao „Alfrediljo”, kao i ostale njegove sinove koji su aktivni u trgovini drogom.

Američki tužioci i dalje žele da uhvate te mete, kao i druge trgovce. Sva hapšenja trgovaca drogom koja su povezana sa njima imaju potencijal da pruže obećavajuće tragove i dokaze u vezi sa njihovim slučajevima.

Rođena u seoskom gradu Kosala, u blizini poznatog meksičkog regiona Zlatni trougao, gdje je uzgoj marihuane i heroinskog maka način života zajednica, Fahardo je odrasla okružena trgovinom drogom. Školovala se za advokata, ali se kasnije prebacila na posao sa narkoticima.

Bila je povezana sa ljudima iz Kolumbije preko Paname i Ekvadora sve do Meksika, prema optužnica. U pauzir između slanja malih aviona koji su prevozili kilograme kokaina iz Hondurasa u Meksiko i pomaganja vozačima – neuspješno – da izbjegnu hapšenje od strane Uprave za borbu protiv droga u Tusonu u Arizoni, razgovarala je sa svojim kriminalnim saradnicima o svojoj djeci i unucima.

Tokom jednog razgovora koju su dobavili američki organi za sprovođenje zakona od 21. aprila 2015, Fahardo i saradnik po imenu Anhel razmenjuju poruke u vezi slike Fajarda sa njenom unukom.

“Jesi li to ti na slikama?” pita Angel.

„Da, koji blam. Izvini!!!” odgovara Fajhrdo.

Ali Anhel je uvjerava. „Rekao sam samo da je lijepa slika. Već sam izbrisao, ne brini.” Možda ne dovoljno brzo.

Još jedna velika, ali gotovo nepoznata žena narko -šefica koja se nedavno suočila sa pravdom u SAD bila je Guadalupe Fernandez Valensia, ili “la Patrona”. Priznala je krivicu za optužbe za pranje novca i trgovinu drogom, radeći za Hoakina „El Čapo“ Guzmana 2019. godine. Njen slučaj je jedan od mnogih primjera visokopozicioniranih žena u višim slojevima svijeta organizovanog kriminala Latinske Amerike.

„Žene su jednako moćne i podle i organizovane kao i muškarci. I na nekom nivou društvo potcjenjuju žene “, rekao je Fajtel.

„[Fajardo] se nije razlikovala od bilo kog drugog trgovca drogom, osim što je slučajno bila žena“, rekla je Klapper.

„Mnogi trgovci drogom zapravo više vole da imaju posla sa ozbiljnom ženom jer vjeruju da će biti odgovornija, manje vjerovatno da će konzumirati proizvod i biti pouzdanija jer se više brine za bezbjednost svoje djece.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare