Atlas

Ovaj evropski grad proglašen je najisplativijom destinacijom na svijetu

Lisabon

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office radi ljestvicu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za uloženi novac, a ove godine to je portugalska metropola Lisabon.

Tim Post Officea izračunava i uspoređuje prosječnu cijenu vikend-boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvjezdice, a tome pridodaje i cijenu neke top turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza te hrane i pića.

Lisabon, koji je prošle godine proglašen najsretnijom destinacijom na svijetu, ovo je ljeto pravo mjesto za one koji žele provesti nevjerovatan miniodmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Najjeftiniji odmor u Europi

Ovo mjesto za odmor našlo se na vrhu ljestvice najjeftinijih gradskih odmora u Europi, što je poticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog svjetski poznatog noćnog života, prekrasnih plaža i ukusne hrane. Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prijestolnici uglavnom nisu pod utjecajem inflacije i krize troškova života, te su porasle samo 2 posto u odnosu na prošlo ljeto.

Dvije noći u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku iznose oko 140 eura, što je samo 5 posto više u odnosu na 2022. godinu, u usporedbi s rastom cijena od preko 20 posto u svakom drugom ispitanom gradu. Zapravo, cijene u Lisabonu bile su manje za trećinu od onih u najskupljim europskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mjesto za posjetiti iz niza razloga. Grad je pomalo nasumično smješten na neravnom krajoliku na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i izvrsnih pogleda. Smatra se da je to jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi ga je osnovao Odisej na svom povratku iz Trojanskog rata.

Najskuplji evropski grad

Titulu najskupljeg grada u Europi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 eura, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik je zauzeo prvo mjesto ljestvice gradova s najskupljim ulaznicama za kulturne i historijske znamenitosti.

Popis najisplativijih europskih gradova u 2023., počevši od najjeftinijeg: Lisabon (Portugal), Vilnius (Litva), Krakow (Poljska), Atena (Grčka), Riga (Latvija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lille (Francuska).