Svijet

Ovako je govorio Salman Rushdie u intervjuu prije napada: Od iranske fetve prošlo je mnogo vremena, živim slobodno

Britanski književnik Salman Rushdie izjavio je u intervjuu samo nekoliko sedmica prije nego što je teško ranjen na pozornici u Americi da mu je život sada “relativno normalan”, nakon što se godinama skrivao zbog prijetnji smrću.

Rushdie je u razgovoru za njemački časopis Stern kazao da se smatra optimistom i da je od fetve, vjerske upute muslimanima da ga ubiju zbog blasfemije, izdane 1989. u Iranu, prošlo mnogo vremena.

Stern je intervju namjeravao objaviti 18. augusta, ali ga je pomaknuo unaprijed zbog napada na slavnog pisca. Razgovor je vođen prije dvije sedmice.

Vođa islamske revolucije ajatolah Homeini izdao je fetvu kojom je Rushdiejev roman “Sotonske stihove” proglasio svetogrđem. Pisac je zbog toga gotovo deceniju proveo skrivajući se. Zadnjih godina, međutim, živio je relativno otvoreno.

Glavna tema intervjua bilo je stanje demokratije u Americi, čiji je Rushdie državljanin od 2016. godine.

Kazao je da demokraciji u SAD-u prijete rasizam i mržnja.

“Pobjeda bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nad istinom najvažnija je u tome. Njegovi ljudi vjeruje da im lažu drugi, a ne on”, rekao je.

Na pitanje je li nostalgičan, odgovorio je: “Ne nužno. Volim historiju, ali kad je moj život u pitanju, draže mi je gledati unaprijed”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare