BHDoktor

Ove dvije vrste voća i jedna vrsta povrća najbolje snižavaju šećer u krvi

Voće i povrće uvijek će biti cijenjeno kao sveti gral zdrave prehrane, a za dijabetičare se posebno preporučuju neke namirnice iz te skupine zbog njihove sposobnosti pomoći pri kontroli razine šećera u krvi.

Citrusno voće

Istraživanja su pokazala da agrumi, poput narandže, imaju blagotvorno djelovanje za ljude koji se bore s dijabetesom. Agrumi su izvrstan način da unesete vitamine i minerale bez unosa i prevelikih količina ugljikohidrata.

Bobičasto voće

Bobice su bogate spojevima zvanim antocijanini, za koje se tvrdi da smanjuju inzulinsku rezistenciju i poboljšavaju osjetljivost na inzulin, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition. Borovnice, jagode, kupine i maline idealne su vrste bobičastog voća koje možete dodati u doručak ili deserte.

Studija je pokazala da je konzumacija 160 mg antocijanina dva puta dnevno dovela do 8.5 posto smanjenja razine glukoze u plazmi, 13 posto manje inzulinske rezistencije i 23.4 posto povećanja adiponektina, hormona koji povećava osjetljivost na inzulin.

Bobičasto voće je također dobar izvor vitamina C i vlakana i ne sadrži mnogo ugljikohidrata.

Brokula

Različite studije su otkrile da jedenje brokule također može povećati osjetljivost na inzulin. Brokula je namirnica bogata vitaminima i mineralima, kao što su kalcij, željezo, cink, vitamin B12, D i brojni drugi.