BHDoktor

Ove svakodnevne navike mogu ozbiljno naškoditi zdravlju vašeg srca

Vjerovatno znate da previše stresa, nedostatak sna i pretjeran unos soli mogu naškoditi vašem srcu. Postoje još neke navike koje mogu ozbiljno utjecati na zdravlje najvećeg mišića u tijelu. Ako patite od bilo kakvog srčanog problema, vrijeme je da se riješite svih navika koje se smatraju problematičnima za srce. Evo koje su najčešće.

Stres

Ako živite stresno, morate biti oprezni. Stres uzrokuje otpuštanje adrenalina koji privremeno utječe na tjelesne funkcije. Kad ste pod utjecajem adrenalina, rast će vam srčani puls i pritisak. Stres može oštetiti krvne žile pa je važno pronaći odgovarajuće tehnike opuštanja kao što su meditacija i joga ili nešto drugo što vas umiruje.

Dugo sjedenje

Ako većinu vremena provodite u sjedećem položaju, to može biti ozbiljan problem. Ako satima gledate televiziju ili radite za računarom, vrijeme je da to smanjite. Nedovoljno kretanja povećava probleme sa srcem pa biste trebali ubaciti nekoliko pauzi više puta u danu koje ćete iskoristiti za istezanje i hodanje.

Pretjeran unos soli

Previše soli dovodi do hipertenzije koja možda povećati rizik od bolesti srca. Izbjegavajte procesiranu, masnu, prženu i gotovu hranu.

Nedostatak sna

Kad ne odspavate dovoljno, vaš kardiovaskularni sistem ne dobija prijeko potreban odmor. Brzina otkucaja srca i krvni pritisak uglavnom padaju tokom prve faze spavanja, a onda rastu u REM fazi sna. Važno je spavati najmanje osam sati kako biste održali srce u dobroj formi.

Konzumacija alkohola

Previše alkohola loše je za cijeli organizam pa tako može dovesti do pretilosti i povećati rizik od srčanih oboljenja. Izbacite alkohol iz svog života i prestanite pušiti.

Ljutnja

Imate kratak fitilj? Vrijeme je da se naučite kontrolirati. Ljutnja također oštećuje srce.

Smanjeni unos magnezija i vitamina D

Jedite hranu bogatu magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, mahunarki, sjemenki i voća, jer to pomaže uravnotežiti srčani ritam. Važan je i vitamin D pa se izlažite danjem svjetlu.

Loša oralna higijena

Ako svakodnevno ne četkate zube, to može naškoditi vašem srcu. Bolesti desni mogu povećati rizik od bolesti srca.

Hrkanje

Hrkanje može uzrokovati apneja, a u tom slučaju je potrebno posavjetovati se s ljekarom. Kao što može uzrokovati aritmiju, može čak i zatajenje srca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare