BHDoktor

Ove vrste mesa najviše podižu razinu lošeg holesterola

Visoki holesterol glavni je faktor koji pridonosi bolestima srca, koje su i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu. Holesterol, uz masne naslage koje se nakupljaju na stijenkama arterija, može dovesti do krvnih ugrušaka.

Ti krvni ugrušci mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Radi se o zabrinjavajućim opasnostima, ali visokog nivoa holesterola se uglavnom mogu spriječiti i kontrolisati zdravom prehranom, vježbom, izbjegavanjem pušenja, ograničavanjem unosa alkohola i regulacijom težine.

Većina zdravstvenih radnika preporučuje da nastojite ograničiti nivo ukupnog holesterola u krvi ispod 200 mg/DL (miligrama po decilitru) za optimalnu zaštitu od kardiovaskularnih problema. Suprotno onome što se ponekad misli, holesterol iz hrane nema tako štetan uticaj na nivo holesterola u krvi kao zasićene masti i trans-masti. Dokazi sada ukazuju na vrstu masti kao ključan problem, a ne njenu količinu, kad je u pitanju rizik od srčanih bolesti.

Zapravo, preporuke FDA-e iz 2016. godine kažu da je optimalno unijeti 78 grama masnoće dnevno, promijenivši prethodnu preporuku od 65 grama masnoće dnevno.

Kako navodi Index, u nastavku su četiri najgore vrste mesa koje možete konzumirati.

Slanina
Bilo da se radi o doručku uz jaja, hrskavi dodatak povrću ili tjestenini, slanina se uvukla u prevelik broj popularnih jela.

Jagnjetina
Kad pomislimo na crveno meso, najčešće se sjetimo govedine i teletine, ali jagnjetina je vrlo popularna vrsta. Međutim, čisti janjeći odrezak bez masti sadrži oko 11 grama masnoće po porciji od 110 grama, dok janjeći kotlet od lopatice sadrži oko 9 grama masnoće po porciji od 110 grama.

Crveno meso ne bi trebalo konzumirati više od jednom sedmično, a čak i rjeđe, ako patite od visokog holesterola.

Rebarca
Možda ne čudi što su rebra na ovom popisu. Ona obično imaju vidljivu masnoću koja izgleda kao prevučena preko mesa i može biti dovoljno mekana kad se kvalitetno pripremi, tako da čini izvrsnu poslasticu.

Loša vijest je da komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara s kostima sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.

Kobasica
Unos prerađenog mesa poput kobasica može još više otežati stabilizaciju nivoa holesterola. Uzmite u obzir da većina dimljenih kobasica sadrži 6 grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 miligrama soli, koja potiče rast krvnog pritiska.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare