BHDoktor

Ovih šest stvari stomatolog zna o vama čim otvorite usta

I dok su vama karijes, kamenac i naslage na zubima glavna preokupacija kada odlazite na redovnu kontrolu kod stomatologa, on vidi stvari koje uopće nemaju veze sa zubima. Naime, s obzirom na to da su usta prozor u cijeli organizam, stomatolog ima uvid u vaše cjelokupno zdravstveno stanje, a evo i kako.

Trudni ste
Povećanje progesterona tokom trudnoće olakšava rast bakterija koje uzrokuju gingivitis, a istraživanja pokazuju da će gotovo 40 posto žena razviti trudnički gingivitis. Neke trudnice također mogu osjetiti crvenu kvržicu na desnima, koja se naziva trudnički tumor ili piogeni granulom.

Grizete nokte
Čak i bez direktnog pogleda na vaše prste, stomatolog može otkriti jeste li rob ove ružne navike. Znakovi koji ukazuju na grickanje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i istrošenost zubi koji su izloženi konstantnom pritisku, kažu stomatolozi. Zubi u nekim slučajevima mogu postati i nejednaki.

Jeste li kao dijete sisali palac
Ako ste sisali palčeve ili prste nakon sedme godine, možda ste razvili značajne promjene u zagrizu i položaju zuba. Stomatolozi mogu vidjeti znakove poput izbočenih prednjih zubi, što može utjecati na rast i razvoj dječje čeljusti, ali i govorne obrasce. Nasreću, to se može ispraviti ortodontskim tretmanima, prije svega nošenjem aparatića za zube.

Imate li kakva hronična oboljenja
Loš zadah ne mora biti samo znak loše higijene, već i hroničnih oboljenja. Stomatolozi mogu razlikovati tipove zadaha pa tako “voćni” mirisi mogu ukazivati na dijabetes koji nije pod kontrolom ili na određeni tip prehrane koji ne odgovara organizmu, dok “riblji” miris može ukazivati na probleme s bubrezima ili jetrom.

Patite li od poremećaja u prehrani
Mnogi stomatolozi tvrde da pri samo jednom pogledu u vašu usnu šupljinu mogu vidjeti bolujete li od poremećaja u prehrani. Naime, neka stanja poput bulimije ostavljaju vidljive posljedice na zubima koje nijednom stomatologu ne mogu promaknuti. Vidljiva je erozija s unutrašnje strane zuba koja dovodi do nastanka karijesa. Isto tako, ako se erozija pojavljuje na zubima koji su dublje u vilici, to može biti indicija refluksa, ali i korištenja antidepresiva koji smanjuju količinu sline u ustima.

Pretjerujete sa zaslađenim ili gaziranim pićima
Možda ste okrhnuli zub zbog sasvim drugog razloga, ali postoji indikacija koja ukazuje na to zašto su vaši zubi slabi i podložni kvarenju. Gazirana pića i druga slatka pića mogu s vremenom omekšati zube, tvrde stomatolozi. Slično tome, energetska pića, koja su nešto kiselija od bezalkoholnih, mogu nanijeti više štete vašoj zubnoj caklini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare