IT

Ovo je greška koju mnogi prave: Evo zašto ne smijete ostavljati punjač u utičnici

punjač za mobitel u obje ruke drži mobitel dok se puni

Da li ste među onima koji uključe punjač u utičnicu i tako ga ostave i nakon što im se uređaj napuni pa nekad tako zna stajati i danima?

U nastavku pročitajte zašto to ne bi trebalo da radite i kakve negativne efekte ta greška može imati.

Meyer’s companies, kompanija za grijanje, klimatizaciju, vodoinstalacije i elektroinstalaciju, upozorava na tri negativne strane ostavljanja punjača u utičnici na duže vrijeme.

Opasnost od požara

Jedna od najvećih opasnosti ostavljanja punjača telefona uključenog u struju je opasnost od požara. Ako se vaš punjač pregrije, moglo bi nešto da se zapali. Ovo je posebno opasno ako ostavite punjač uključen preko noći, jer možda nećete biti u blizini da primijetite požar, prenosi n1.hr

Veći računi za struju

Još jedna loša strana ostavljanja punjača telefona uključenog u struju jeste to što može povećati vaše račune za struju. Čak i kada vaš telefon nije spojen na punjač, sam punjač i dalje troši energiju. Dakle, ako ga ostavite uključenog sve vrijeme, mogli biste uzalud da potrošite mnogo novca na račun za struju.

Trošenje energije

Ne samo da ostavljanje punjača telefona uključenog povećava vaše račune za struju, već i gubi energiju. Kada ostavite punjač uključen, čak i ako telefon nije spojen na njega, punjač i dalje koristi napajanje iz utičnice. To znači da sva ta potrošena energija odlazi na grijanje vašeg stana i čini vazduh još zagađenijim.