Magazin

Ovo je najlakši način čišćenja mikrovalne: Ponovite ga barem jednom mjesečno

Možda je i prebrišete nakon svakog korištenja, ali vrlo brzo mikrovalna postane preprljava da bi to bilo dovoljno; zbog skorenih i zalijepljenih komada hrane.

“Ostavljanje tih komada može dovesti do smanjene učinkovitosti ili potencijalno poništiti vašugaranciju- napominje stručnjakinja za dom i autorica knjige From the Ground Up: Building a Dream House—and a Beautiful Life—through Grit and Grace, Noell Jett.

“U najgorem slučaju, prljava mikrovalna može izazvati čak i požar.”

Čišćenje mikrovalne pećnice i njeno održavanje zapravo je, kaže, vrlo jednostavno.

Budući da je mikrovalna pećnica popularan kuhinjski uređaj, često se koristi pa bi se jednom mjesečno trebalo detaljno očistiti, a svaki put kad brišete druge površine u kuhinji obrisati njenu vanjsku stranu. Ako primijetite mrlje ili neugodne mirise, poželjno je i češće.

“Mikrovalne pećnice obično imaju životni vijek od pet do deset godina, ovisno o kvaliteti”, kaže Vera Peterson, stručnjakinja za čišćenje i predsjednica kompanije Molly Maid.

“Redovno čišćenje im da ostanu u najboljem stanju.”

Šta ćete trebati

 • Bočicu s raspršivačem
 • Staklenu posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu
 • Destilirano bijelo sirće (ili limun)
 • Eterično ulje (po izboru)
 • Čačkalicu ili drvenu kašiku
 • Držač za lonce ili rukavice za pećnicu
 • Sredstvo za uklanjanje masnoće za suđe
 • Spužvu
 • Krpu koja ne ostavlja dlačice
 • Univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinje (opcionalno)
 1. poprskajte mrlje i proliveno. Na isti način na koji čistite mrlje na odjeći prije nego ju bacite u mašinu, dobro je poprskati teške, tvrdokorne mrlje i prolivenu tekućinu u mikrovalnoj pećnici.
 2. koristite otopinu od jednakih dijelova bijelog sirćeta i vode i obilno poprskajte.
 3. napunite zdjelu za mikrovalnu s dvije šoljice vode i dvije kašike sirćeta. Možete dodati kap ili dvije eteričnog ulja, a ako nemate sirće pri ruci, Peterson preporučuje da ga zamijenite svježe iscijeđenim limunovim sokom.
 4. stavite malu drvenu kašiku ili čačkalicu u tu vodu. To će omogućiti stvaranje mjehurića na drvu dok se voda zagrijava, sprječavajući da se voda pregrije i proključa.
 5. upalite mikrovalnu na tri minute. Zatvorite vrata i mikrovalnu pećnicu podesite na tri minute na visoku temperaturu pa sve ostavite tako još 15 minuta bez otvaranja vrata. To vrijeme omogućuje da se mikrovalna pećnica dodatno zapari, što pomaže u razbijanju zalijepljenih mrlja.
 6. uklonite posudu i okretni tanjur. Koristeći držače za lonce ili rukavicu za pećnicu da zaštitite ruke, pažljivo izvadite zdjelu iz mikrovalne pećnice i ostavite je sa strane (nemojte je još izliti).
 7. prebrišite unutrašnjost. Navlažite čistu krpu od mikrovlakana mješavinom sirćeta i vode i prebrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice. Većina će prljavštine odmah skliznuti, ali za tvrdokorne mrlje ili teško dostupna mjesta, Jett predlaže žilet koji ne grebe površine. Operite tanjir mikrovalne pećnice sredstvom za pranje posuđa, vrućom vodom i spužvom. Osušite ga čistom kuhinjskom krpom i vratite u čistu mikrovalnu pećnicu.
 8. očistite vanjski dio. Poprskajte višenamjensko sredstvo za čišćenje na čistu krpu i obrišite (nikada ne prskajte direktno na upravljačku ploču.) Peterson dodaje: “Za pećnice od nehrđajućeg čelika, umočite krpu u vodu i tekućinu za pranje posuđa, iscijedite i zatim prebrišite”. Ne zaboravite obrisati ploču, bočne strane, vrh i dno, piše Real Simple.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare