Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.
Nutricionista dr. Jess Cording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espresso.
Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.
„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna“, rekla je dr. Cording.
Kada jedemo sardine, dodaje dr. Cording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.
Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe sedmično, pomiješano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.