Svijet

Ovo je pandemija u pandemiji: Stručnjaci sve zabrinutiji zbog novog soja korone

Doktor Adam Kutcharsky, epidemiolog londonske Škole za higijenu i tropske bolesti ukazao je da bi pojava novog soja koronavirusa trebalo da se smatra “novom pandemijom u pandemiji” i izrazio zabrinutost jer postoje naznake da u populaciji sada ima više kretanja nego u martu kada su prvi put uvedene restriktivne mjere i zaključavanje.

“S ovim novim sojem koronavirusa svaka interakcija je rizičnija”, upozorio je dr. Kutcharskyi istakao da su kontakti sa novim sojem virusa oko 40 do 50 posto rizičniji, prenosi BBC.

“U nekom smislu možemo to da posmatramo i kao novu pandemiju u okviru postojeće pandemije. Novi soj korone je rizičniji i morat ćemo da uložimo više napora da smanjimo štetu koju će proizvesti”, predočio je dr. Kutcharsky.

U nekim dijelovima Londona, jedna od 20 osoba, zaražena je koronavirusom, izjavio je londonski regionalni direktor Javnog zdravlja Engleske Kevin Fanton.

Tokom protekle sedmice zabilkežen je porast broja ljudi u bolnicama u Londonu za 27 posto, a u krevetima za intenzivnu njegu za 47 posto, kaže profesor Fanton, prenosi BBC.

On je naveo da je ovo veliki izazov pandemije i zatražio od stanovništva da “zaista smanji interakcije, ostane kod kuće i smanji broj infekcija covidom”.

“Ne samo da ozbiljno opterećujete zdravstveni sistem, već sprečavate da i drugi bolesnici, kojima je možda potreban hitan ili važan tretman u tom trenutku, ne mogu da pristupe tim uslugama”, rekao je Fanton.

On je naglasio da postoje “stvari koje bismo mogli učiniti bolje” kako bi smanjili broj infekcija, uključujući veće pridržavanje mjera nošenja maski i fizičkog distanciranje prilikom korištenja javnog prijevoza i kupovine neophodnih dobara, navodi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare