Svijet

Ovo je priča o čovjeku koji je osmislio napad 11. septembra na SAD. Prilično je nevjerovatna

Čovjek optužen da je prije 20 godina osmislio zavjeru da se oteti putnički zrakoplovi usmjere prema američkim znamenitostima u Washingtonu i New Yorku zatvoren je i čeka suđenje. No, je li mogao biti zaustavljen godinama prije napada, pita se BBC.

Frank Pellegrino sjedio je u hotelskoj sobi u Maleziji kad je vidio televizijske snimke aviona kako udaraju u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Prvo što je pomislio bilo je: “Bože, to mora biti Khalid Sheikh Mohammed.” Meta i ambicije su se poklapali, a Pellegrino je bio u jedinstvenoj poziciji da zna o kome se radi, piše Index.hr.

FBI-jev agent lovio ga gotovo tri decenije

Bivši specijalni agent FBI-ja proganjao je Mohammeda gotovo tri desetljeća, no navodni organizator napada 11. septembra tek se treba suočiti s pravdom. Mohammedov advokat rekao je za BBC da će možda proći još 20 godina prije nego što slučaj bude okončan.

Osamu Bin Ladena, u to vrijeme vođu Al Qaide, obično se povezuje s napadima 11. septembra. No, zapravo je Mohammed ili KSM kako je postao poznat, bio glavni arhitekt, prema Komisiji 11. septembra koja je istraživala napade. On je bio čovjek koji je došao na ideju i predstavio je u Al Qaidi. Rođen u Kuvajtu, studirao je u Americi prije nego što se 80-ih godina borio u Afganistanu protiv sovjetske invazije. Nekoliko godina prije napada 11. septembra, agent FBI-ja Frank Pellegrino bio je na tragu džihadista.

Pellegrinu je FBI naložio da istraži bombardiranje Svjetskog trgovinskog centra 1993. godine. Tada je Mohammedovo ime prvi put privuklo pažnju američkih vlasti jer je izvršio prijenos novca jednoj od umiješanih osoba. Agent FBI-ja shvatio je razmjere Mohammedove ambicije 1995. godine, kad je bio povezan sa zavjerom za podmetanje bombi u više zrakoplova nad Pacifikom. Sredinom 90-ih Pellegrino je bio blizu da uhvati svog čovjeka, prateći ga do Katara.

PROČITAJTE  Sve glasnija svađa Francuske, SAD i Australije. Evo o čemu se radi

Otpor američkih diplomata

On i njegovi suradnici otišli su u Oman, odakle su planirali prijeći u Katar i uhititi Mohammeda. Zrakoplov je bio spreman vratiti osumnjičenog u SAD. No, došlo je do otpora američkih diplomata na terenu. Pellegrino je otišao u Katar i rekao veleposlaniku i drugim dužnosnicima u veleposlanstvu da ima optužnicu protiv Mohammeda zbog zavjere sa zrakoplovima. No, kaže da su diplomati bili oprezni zbog rizika od stvaranja problema u odnosima s Katarom.

Čini se da je dobio dojavu

Na kraju je američki ambasador obavijestio Pellegrina kako su katarski dužnosnici ustvrdili da su izgubili Mohammedov trag. “Bilo je tjeskobe, bilo je ljutnje i frustracije. Znali smo da je to propuštena prilika”, prisjeća se Pellegrino.

No, priznaje da se sredinom 90-ih Mohammed nije smatrao metom visokog prioriteta. Pellegrino ga čak nije mogao uvrstiti ni među američkih deset najtraženijih osoba: “Rečeno mi je da tamo već ima previše terorista”.

Čini se da je Mohammed dobio dojavu o američkom interesu za njega i pobjegao je iz Katara, završivši u Afganistanu. Tijekom sljedećih nekoliko godina KSM-ovo se ime stalno pojavljivalo, često u telefonskim imenicima osumnjičenih za terorizam uhapšeni širom svijeta. Tokom tih godina došao je Bin Ladenu s idejom da osposobi pilote za napad avionima u zgrade u SAD-u.

A onda se dogodio 11. septembra. Pellegrinove sumnje u ulogu KSM-a pokazale bi se ispravne nakon što ga je identificirala jedna od ključnih osoba Al Qaide koja se našla u pritvoru. “Svi su shvatili da je to učinio Frankov momak. Kad smo saznali da je on taj tip, nije bilo nikoga nesretnijeg od mene”, prisjeća se Pellegrino.

PROČITAJTE  Svi su napadali Trumpa, a ovako izgleda Bidenov Divlji Zapad: Na konjima ganjaju ljude, neke i bičuju

Uhapšen je 2003. godine

Godine 2003. Mohammed je pronađen i uhićen u Pakistanu. Pellegrino se nadao da će mu se suditi prema optužnici na kojoj je radio. Ali onda je nestao. CIA ga je odvela na skriveno mjesto gdje su korištene “poboljšane tehnike ispitivanja”.

“Želim saznati što on zna i želim to saznati brzo”, rekao je tada visoki dužnosnik CIA-e.

Mohammeda su barem 183 puta mučili vodom (waterboarding), što se opisuje kao iskustvo blisko utapanju. Bio je podvrgnut rektalnoj rehidraciji, stresnim položajima, manjku sna, prisilnoj golotinji i rečeno mu je da će mu djeca biti ubijena. Tada je priznao počinjenje mnogih djela. No, kasnije je u izvještaju američkog Senata utvrđeno da je velik dio obavještajnih podataka zatočenik jednostavno izmislio.

Nakon što su otkriveni detalji pritvorskog programa CIA-e, zatočenici poput Mohammeda 2006. godine su premješteni u američku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi. FBI-ju je konačno dopušten pristup. U siječnju 2007. Frank Pellegrino susreo se licem u lice s čovjekom kojeg je toliko dugo tražio. Muškarci su sjedili jedan nasuprot drugog.

“Htio sam mu dati do znanja da sam sudjelovao u podizanju optužnice protiv njega 90-ih godina”, kaže Pellegrino, u nadi da će potaknuti razgovor kako bi izvukao informacije o 11. rujnu.

Bivši agent FBI-ja ne želi otkriti detalje razgovora, ali priznao je da je Mohammed “vrlo angažiran momak sa smislom za humor”.Povezani postovi: