Sport

Neobičan sport u Finskoj: Muškarac nosi ženu, a ona mora imati barem 49 kilograma

Nošenje žena je sport u Finskoj, a nazivaju ga još eukonkanto. U ovoj sportskoj disciplini nadmeću se muškarci koji moraju preći zadanu udaljenost noseći ženu na ramenima. Zapravo, žene se mogu nositi na različite načine – od vatrogasnog stila nošenja s tijelom prebačenim preko ramena do estonskog stila koji podrazumijeva nošenje žene naopako na leđima s nogama prebačenima preko vrata i ramena.

Krao imovinu

Porijeklo ovoga sporta povezuje se s čovjekom pod imenom Herkko Rosvo-Ronkainen odnosno poznatijim kao lopov Ronkainen koji je pljačkao po Finskoj 1800-ih godina. Navodno je trčao uokolo sa svojom bandom lopova i nanosio štetu. Ne samo da je krao imovinu seljaka, već je i otimao njihove žene te ih odnosio na ramenima. Neki vjeruju da je Rosvo-Ronkainen trenirao svoje lopove da budu brži i jači noseći velike vreće na leđima iz čega se razvio ovaj sport u Finskoj.

Iako se nošenje žena često smatra šalom, tamičenja ga shvaćaju vrlo ozbiljno. Postoji i svjetsko prvenstvo u nošenju žena, a tradicionalno se održava u Sonkäjarvi u Finskoj od 1992. godine. Takmičenje nije održano tokom pandemije – 2020. i 2021. Prošle godine pobijedio je Taisto Miettinen iz Finske po sedmi put u historiji tog takmičenje koji je s Katjom Kovanen došao do cilja u svega 67,4 sekundi.

Najbrži u tom sportu je Estonac Margo Uusorg koji je 2000. godine postigao rekord za najbrže nošenje žene (Birgit Ulrich) u svega 55,5 sekundi.

Pravila takmičenja

Iako se širom svijeta održavaju različita slična takmičenja s kraćim ili dužim dionicama, službena duljina staze u nošenju žena je 253,5 metara.

Staza ima dvije „suhe“ i jednu „vodenu“ prepreku.

Muškarac ne mora biti vjenčan sa ženom koju nosi, ali ona mora biti starija od 17 godina.

Žena mora imati minimalno 49 kilograma.

Ukoliko žena ima manje od 49 kilograma, dobit će ruksak s utezima koje će morati nositi tokom utrke kako bi njezina težina bila minimalno 49 kilograma.

Jedina dopuštena oprema tokom nošenja žene je pojas za muškarca i zaštitna kaciga za ženu.

Svi učesnici moraju uživati.

Pobjednik je onaj muškarac koju svoju ženu prenese od starta do cilja u najkraćem mogućem roku. Pobjednik dobije onoliko litara piva koliko njegova žena ima kilograma.

Posebne nagrade dodjeljuju se najzabavnijim parovima u takmičenju, osobama s najboljim kostimom, te najjačem nosaču.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare