Magazin

Ovo jelo s gljivama gotovo je za manje od pola sata: Uživat ćete u svakom zalogaju

Ovaj jednostavan obrok prepun je okusa i mirisa, a zahvaljujući hrskavom i aromatičnom posipu od panko mrvica uživat ćete i u njegovoj teksturi. U nastavku vam donosimo recept. Jelo s gljivama gotovo je za manje od pola sata.

Sastojke za ovaj recept vjerojatno već imate kod kuće. Količinu i omjere lako možete prilagoditi. Po želji ga možete obogatiti narezanom pancetom, a jelo možete poslužiti uz salatu ili tjesteninu.

Potrebni sastojci za jelo s gljivama:

  • 300 g cherry paradajza
  • 2 čehne bijelog luka, nasjeckana
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • So, biber
  • 8 šampinjona srednje veličine
  • Šoljica umaka od paradajza
  • Pakiranje mozzarelle
  • 5 kašika panko mrvica
  • Majčina dušica, bosiljak

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Na dno posude za pečenje poredajte na pola nasječene cherry pardajze. Pospite polovicom bijelog luka i pokapajte maslinovim uljem. Začinite tako što ćete koristiti so i biber.

U posudu zatim odajte šampinjone kojima ste prethodno uklonili stapke. Te ih pokapajte maslinovim uljem i pospite ostatkom bijelog luka, te posolite i zabiberite. Napunite svaku gljivu s umakom od paradajta (gotovim iz staklenke ili domaćim ako ga imate u frižideru) te pospite mozzarellom.

Stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.

U međuvremenu na tavi zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja i dodajte panko mrvice. Nasjeckani bosiljak i majčinu dušicu te malo soli. Miješajte bez prestanka da ne zagori. Dakle, 2-3 minute dok ne dobiju zlatnu boju. Maknite s vatre i prebacite u zdjelicu.

Gljive i paradajz izvadite iz rerne i prebacite na tanjire te pospite naribanim parmezanom i panko mrvicama.