Svijet

Ovo pokazuje razmjere užasa: Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa

Izraelska vojska u subotu je saopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sistem u Pojasu Gaze. Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih aviona tipa F-16 i F-35 učestvovalo u noćnom napadu na tzv. sistem tunela “Metro”

Nije sigurno je li u sukobu ubijen ijedan borac Hamasa. “Potencijalno ih je, međutim, stotine”, izjavio je oficir.

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi.

Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta.

PROČITAJTE  Iran dobiva novog predsjednika. Detalji biografije su brutalni: Nadgledao je masovna pogubljenja

Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 ciljanih područja u Pojasu Gaze, rekao je vojni dužnosnik.

Dodao je da je uništeno 31 postrojenje za izgradnju raketa koje pripada Hamasu i džihadističkim skupinama i da Hamas trenutno ne može stvoriti više raketa.

“Vrlo je teško izvršiti napad usred naseljenog područja, ali to je jedini način za zaustavljanje Hamasa”, rekao je časnik.

Kazao je da vojska ne pokušava pogoditi civile i da se kraj sukoba još ne nazire.

PROČITAJTE  Stigao je definitivni kraj vladavine Netanyahua u Izraelu. Smijenjen je većinom glasova

Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa. Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Iron Dome uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.Povezani postovi: