Ovo su jedina dva napitka koja bi djeca trebala konzumirati

311

Izvještaj irske Agencije za sigurnost hrane (FSAI) još je jednom podsjetilo na važnost mliječnih proizvoda u prehrani djece.

Naime, izvještaj koji je javnosti predstavljen 22. juna kaže da bi djeca u dobi od godine do pet trebala konzumirati 550 ml kravljeg mlijeka dnevno ili ekvivalentnu količinu jogurta ili sira.

“Temeljito smo ispitali hranjivu vrijednost mlijeka za djecu i ustanovili da im je ono potrebno”, kazao je Pat McCormack iz Udruženja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda Irske (ICMSA).

Istraživači su, dodaje McCormack, ustanovili da supstituti mlijeku, a koji se proizvode od orašastih plodova, čak i sojino mlijeko, nisu adekvatna zamjena jer im nedostaju hranjivi sastojci, posebno kalcij, te zahtijevaju aditive.

Sokovi ostaju nepoželjni u prehrani djece jer uglavnom sadrže puno šećera pa se, uz mlijeko, savjetuje djeci nuditi jedino vodu.

ICMSA daje preporuku da se djeci u ovoj dobnoj grupi crveno meso servira tri puta sedmično kako bi unijeli dovoljno željeza i ostalih nutrijenata koje meso osigurava.