Zdravlje

Ovo su najnezdraviji napici. Neki će vas potpuno iznenaditi

Većina je nas odrasla na gaziranim pićima koja su bila zvijezda svakog obroka ili slavlja.

Danas se roditelji osjećaju krivima ako djeci ponude takve napitke... I nisu u krivu! Slatka i gazirana pića su postala než​e​ljen gost na stolu, pa se danas i puno manje piju, i potrošnja istih se iz godine u godinu smanjuje.

Nikoga neće iznenaditi da se na listi našao sok od naransže, ali ko bi pretpostavio da je sok od paradajza nezdrav?!

Nastavite čitati kako biste otkrili što bi bilo pametno izbjegavati, ali i šta je potrebno baciti iz kuhinje.

Čokoladno mlijeko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen -  jedna bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera + plus pojačivače okusa.

Sok od brusnice

Znate li da ovo voće ima jako malo kalorija i da je neopisivo zdravo? Pa kako se tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog trpkog okusa soka bru​snice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Napici od narandže

Baš kao što postoji lažni sir, sok od narandže često nije ono što očekujete - radi se o mješavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema.

Sok od paradajza

Paradajz može biti voće bogato antioksidansima, ali bilo kakve dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Kako se želi da paradajz postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrij, pa se pretpostavlja da u jednoj šolji takvog soka u sebe unesete 30 posto dnevne preporučene doze natrija.

Velika šolja kafe

Dok šolja ili dvije kafe mogu učiniti dobro za zdravlje, ali razmislite ako vam je prvi napitak ujutro šolja od 2 dcl puna ovog napitka jer, prema riječima stručnjaka, kosti slabe i mogu postati lomljive.

„Odrasla osoba bi trebala unijeti oko 400 ml kafe u danu, a sve više od toga može uzrokovati razvoj osteoporoze“, naglašava dr. Mamta M. Mamik, profesor ginekologije.

Flaširana voda

Problem je u poznatom "zločincu" BPA (bisfenola A), hemijske komponente koja oponaša hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta. Prema pisanju nekih studija, ova kemikalija može utjecati na razvoj raka i plodnost.

Kafa u limenkama

Da istaknemo očito: Prije kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte šta piše na naljepnici. U slučaju kafe u limenci, mnogi će proizvođači dodati puno šećera i mlijeka kako bi napitak bio ukusniji.

Voda s vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna boca ovog pića sadrži oko 120 kalorija, a svaka od njih dolazi od šećera!