Zdravlje

Ovo su simptomi koji ukazuju da nemate dovoljno željeza u organizmu

Sve ćelije u ljudskom organizmu sadrže željezo i većina željeza u tijelu je u našim crvenim krvnim zrncima. Crvena krvna zrnca transportuju kiseonik iz pluća do organa i tkiva kroz tijelo.

Ovaj mineral iz grupe oligoelemenata organizmu je potreban u veoma malim količinama. Međutim, organizam nije u stanju sam da ga stvara, već se unosi isključivo hranom.

Ukoliko naše tijelo nema dovoljno hemoglobina, naša tkiva i mišići neće dobiti dovoljno kiseonika da bi mogli efikasno da rade, a to dovodi do stanja koje se zove anemija.

Postoje različite vrste anemije, ali anemija sa nedostatkom željeza je najčešća u svijetu.

Evo koji simptomi mogu da ukažu na to da vašem tijelu nedostaje veća količina željeza:

1. Stalno ste umorni

Možda je najčešći simptom nedostatka željeza to što se ljudi koji ga imaju stalno osjećaju umorno. Naravno, osjećaj umora nije sasvim neuobičajeno stanje, ali preveliki umor može ukazati na nešto ozbiljnije. Ako se osjećate preterano umorno i ne znate zašto, nedostatak željeza može biti opcija.

2. Kratak dah

Kada je nivo hemoglobina nizak zbog nedostatka željeza, nivo kiseonika će takođe biti nizak. To znači da vaši mišići neće dobijati dovoljno kiseonika za obavljanje normalnih aktivnosti, poput hodanja. Kao rezultat toga, brzina disanja će se povećavati kako vaše tijelo pokušava da dobije više kiseonika. Zbog toga je otežano disanje čest simptom.

3. Anksioznost

Za mnoge ljude je uobičajeno da osjećaju anksioznost s vremena na vrijeme, ali ako se tako osjećate svakodnevno u intenzivnim vremenskim periodima, to može biti simptom nedostatka željeza. 

4. Glavobolja i vrtoglavica

Nedostatak željeza može prouzrokovati glavobolju, posebno kod žena. Može da dođe do glavobolje jer nizak nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima znači da nedovoljno kiseonika dolazi do mozga. Kao rezultat toga, krvne žile u mozgu mogu oteći, što uzrokuje pritisak i glavobolju.

9. Izrazito blijedo lice

Hemoglobin je takođe dio vaše krvi koji čini boju vaše krvi crvenom, tako da će bez nje vaša krv biti blaža. Pošto vaša krv igra veliku ulogu u izgledu vaše kože, možda ćete primijetiti da izgleda više blijedo zbog nedostatka željeza.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare