BHDoktor

Ovo su tri najbolja začina za zdravlje srca, a tako ih rijetko koristimo

Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti ne mogu riješiti svaki zdravstveni problem, ali to je ipak vrlo moćna kombinacija kad je riječ o zdravlju srca. Kardiolozi odavno upozoravaju da se srčane bolesti, koje su ubica broj jedan u razvijenim zemljama zapada, uvelike mogu prevenirati.

Svaki put kad donesete svjesnu odluku da jedete ribu, povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice, činite korak naprijed u zaštiti zdravlja srca. No, osim namirnica na vašem tanjuru, važnu ulogu u održavanju zdravlja srca mogu imati i ljekovite biljke.

U svojoj knjizi „Radical Longevity: The Powerful Plan To Sharpen Your Brain, Strengthen Your Body, and Reverse the Symptoms of Aging” liječnica i nutricionistica Ann Louise Gittleman ističe tri biljke čija je svakodnevna upotreba od velike koristi za zdravlje srca, piše Živim.hr.

  1. Bijeli luk

Osim što ima bogat okus, bijeli luk ima mnoštvo svojstava korisnih za zdravlje srca. Sadrži velik broj minerala u tragovima, uključujući bakar, željezo, cink, magnezij, germanij te, naročito, selen. A sadrži i sumporne tvari, vitamine A i C, vlakna te razne amino kiseline. Sve u svemu bijeli luk ima više od stotinu biološki korisnih hemikalija – kaže dr. Gittleman. Kad je riječ o zdravlju srca, dokazano je da češnjak pomaže u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka te se povezuje sa snižavanjem nivoa holesterola.

“U kuhanju najradije koristim bijeli luk u granulama i koristim ga gotovo u svim jelima koja pripremam”, kaže dr. Gittleman koja ga stavlja u salate, preljeve, umake i marinade, njime začinjava piletinu i crveno meso, tofu i povrće. Bijeli luk, inače, što je sitnije narezan ima snažniju aromu. Stoga, ako želite samo blagu aromu, stavite cijelo čehno u komadu, za malo jaču aromu narežite ga, a za intenzivnu aromu ga naribajte ili zgnječite.

  1. Kajenski biber

Još jedna biljka korisna za srce je kajenski biber koji obiluje antioksidansima. Bogat je vitaminima C, B, A i E te sadrži kalcij, fosfor i željezo. Kajenski biber je jedan od najvećih izvora vitamina E koji je direktno povezan sa smanjenjem rizika za razvoj srčanih bolesti. Osim toga, kajenski biber je jedna od začinskih biljaka s najljućim okusom, a upravo to ga također čini dobrim za srce, tvrdi dr. Gittleman. Njegova ljutost potječe od visoke koncentracije kapsikuma, tvari koja pospješuje cirkulaciju. Upravo kapsikum u kajenskom papru pomaže da srce učinkovito pumpa krv, u stimulaciji metabolizma i u čišćenju masnih naslaga iz krvnih žila. Uz to, kad se koristi topički, kajenski biber ima analgetski učinak. Iako je kajenski papar vrlo ukusan u kombinaciji s povrćem, dr. Gittleman ga najradije stavlja u kafu.

  1. Glog

Glog je manje poznat od kajenskog biber, ali vrlo preporučljiv za zdravlje srca. Prema mišljenju dr. Gittleman, to je biljka broj 1 za srce! Sadrži moćne antioksidanse kako u cvjetovima tako i u lišću i štiti zdravlje srca na mnogo različitih načina, prvenstveno tako što smanjuje upalu. Glog se prvi put za liječenje srčanih bolesti i jačanje srčanog mišića počeo koristiti u 1. stoljeću nove ere. Zbog obilja antioksidansa pomaže u snižavanju holesterola, sprečava taloženje plaka u arterijama, smanjuje krvni pritisak i proširuje koronarne krvne žile, a to poboljšava krvotok i povećava opskrbu srca krvlju. Dobar način za konzumiranje gloga je u obliku čaja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare