Svijet

Ozbiljne optužbe SAD: ‘Rusija ne želi priznati rizik u nuklearki Zaporožje, zato su blokirali deklaraciju‘

Washington je u nedjelju ocijenio da Rusija ne želi priznati ogromni radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, dodavši da je to bio razlog zašto su blokirali posljednji nacrt ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

“Ruska Federacija sama je odlučila blokirati konsenzus oko finalnog dokumenta na kraju Desete revizijske konferencije ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Rusija je to učinila kako bi blokirala jezik koji je samo dao na znanje ogroman rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini”, saopćio je State Department.

Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije, nakon četverosedmične konferencije UN-a o NPT-u te osudila, kako je navela, “političke” aspekte teksta.

Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima teksta koji su se ticali ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska.

U zadnjem nacrtu teksta bila je izražena “ozbiljna zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare