Kriminal

Ozbiljno upozorenje Europola: Prodaju se lažne zaštitne maske i testovi na koronu

Europol je upozorio sve članice Evropske unije da u aktualnoj situaciji očekuju pokušaje prodaje navodnih zaštitnih maski, koje su napravljene tako da zapravo ne pružaju nikakvu zaštitu od koronavirusa.

Nude se bolnicama, apotekama, trgovinama…

Prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel, Europol je svim nacionalnim MUP-ovima poslao dopis u kojem ističe da se već primjećuje fenomen prodaje loše napravljenih i nefunkcionalnih zaštitnih maski, koje su u pandemiji koronavirusa postale vrlo tražena roba na kojoj se itekako može dobro zaraditi.

Takve u osnovi beskorisne maske se počinju sve češće nuditi ne samo zdravstvenim ustanovama nego i apotekama, trgovinama široke robe itd. Mnoge zemlje su uvele obavezu nošenja maske u javnosti pa su građani pohrlili da ih kupe, što očito koriste i šverceri.

“Međunarodne zločinačke grupe koje učestvuju u proizvodnji i distribuciji falsificirane robe pokazale su se sposobnima prilagoditi novoj situaciji”, navodi se u Europolovom dopisu.

Prodaja preko interneta

Na evropskom tržištu su tako već uočeni lažni testovi za koronavirus, lažne zaštitne maske i lažni lijekovi za malariju, a sve usred koronakrize, koja očito nije presjekla lance dostave ovih kriminalnih skupina.

Sve se to već nudi na internetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare