Ozbiljno upozorenje MMF državama: Počinje pogoršanje javnih finansija

511

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da će se javne finansije država znatno pogoršati usljed nastojanja vlada da suzbiju negativne ekonomske efekte korona krize. Ta finansijska institucija istakla je i da će se globalna privreda suočiti sa dubljim padom nego što se ranije predviđalo, a sve zbog toga što oporavak ne teče onako kako je ranije prognozirano.

Naime, vlasti širom svijeta su u naletu zaraze i karantina donosile dosta obimne pakete ekonomske pomoći privredi, prije svega računajući na to da će se nakon ukidanja karantina, privrede brzo oporavljati.

Države su tako crpile svoje finansije i povećavale javni dug, zbog čega sada i nastaje zabrinutost jer je gotovo izvjesno da oporavak neće biti tako brz. Sa svih strana svijeta stižu vijesti o povećanju broja zaraženih, te se očekuje i produženje mjera zaštite, što nikako ne ide na ruku privredi, ali ni već poprilično iscrpljenim budžetima država.

MMF objašnjava da su naniže revidirane procjene posljedica mjera socijalnog distanciranja koje će u zemljama vjerovatno ostati na snazi i u toku druge polovine godine, što pogađa produktivnost i lance snabdijevanja.

Kako ova finansijska institucija ističe, sada će se Vlade suočavati sa veoma visokim nivoom javnog duga. Fond predviđa da će globalni javni dug premašiti 100 posto BDP-a u ovoj godini.

Prema osnovnom senariju MMF-a, globalni javni dug dostići će historijski rekord u 2020. i 2021. godini, od 101,5 posto BDP, odnosno 103,2 posti BDP-a, respektivno. Pored toga, prosječan ukupan fiskalni deficit će porasti na 13,9 posto BDP ove godine, što je za 10 procentnih poena više u odnosu na 2019.

Iako su ekonomisti opravdavali prve pakete pomoći privredi, sada smatraju da treba biti veoma oprezan jer je javni dug već dosta porastao, a pitanje je koliko bi dalje tako nešto bilo podnošljivo.

MMF sada procjenjuje da će globalni pad ove godine iznositi 4,9 posto, u odnosu na pad od tri procenta, koliko je predviđao u aprilu. Fond je također oborio prognozu BDP-a za 2021., i sada očekuje stopu rasta od 5,4 posto u odnosu aprilsku projekciju od 5,8 posto.