Vijesti

“Pacijenti umiru na respiratorima koje ste nabavili, prenesite premijeru!”, napisao je, između ostalog, Kučuković Ganibegoviću

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi respiratori.

Uz Novalića, na optuženičkoj klupi se nalaze i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Tužilaštvo, koje čine tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić, nastavilo je sa iznošenjem dokaza.

Tokom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora te međusobna sporna komunikacija između optuženih.

Tužitelj Hukeljić je Sudu prezentovao dokument iz FUCZ-a kojim je želio dokazati da u ovoj instinutiji nije postojalo stručno tijelo koje bi procijenilo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena.

Između ostalih priloženih dokaza, našli se su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora. Sudu je prezentirana i faktura na 10,5 miliona KM od 14. jula prošle godine na kojoj je navedeno da je plaćanje izvršeno avansno.

Također je utvrđeno kako je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije, nakon što su inspektori Agencija za lijekove utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara.

Tužilac je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

“Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara – napisao je Kučuković.

Ganibegović je ovu poruku poslao Fadilu Novaliću na viber.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare