Ekonomija

Pad globalne proizvodnje kao predznak sloma koji dolazi. Postoje tri opcije za svijet, nijedna nije dobra

“Je li globalna recesija neizbježna?” pitaju se u novom izvještaju Svjetske banke. Odgovor – onaj koji je naizvjesniji – neće biti iznenađenje za proizvođače. U augustu se globalna proizvodnja smanjila u odnosu na prethodni mjesec, a nove narudžbe pale su drugi mjesec zaredom, prema JPMorgan Chase banci. Kako ekonomske nevolje rastu, još gore bi moglo biti, za fabrike i širu ekonomiju.

Veliki pad nakon rekordne godine

Industrija je prošle godine doživjela epski procvat. Potrošači, potpomognuti velikodušnom pomoći za oporavkom od pandemije Covida-19, potrošili su novac na kupovinu, a ublažavanje karantena omogućilo je fabrikama da nadoknade izgubljeno. Vrijednost globalne proizvodne proizvodnje skočila je na više od 16 biliona dolara, što predstavlja najveći udio u BDP-u u gotovo dva desetljeća. Zahuktala industrija bila je zaslužna za rekordnu godinu svjetskih ekonomija, s ukupnim globalnim rastom proizvodnje od 6,1%, što je najbrži tempo u historiji, unatoč problemima u opskrbnom lancu.

Smanjenje potražnje bilo je neizbježno kako se život vratio u normalu, a potrošnja se vratila s robe na usluge. Ali čak i aktivnost u uslužnom sektoru u posljednje vrijeme izgleda razočaravajuće, a proizvodni problemi odražavaju mnogo veće šokove. Najozbiljniji je pad cijena energije uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu. Industrijska proizvodnja u eurozoni u julu je pala za 2,4 posto u odnosu na godinu prije. Kompanije su morale ostaviti postrojenja u stanju mirovanja zbog troškova energije koji proizvodnju čine neekonomičnom – hladna zima donijela bi još više bola.

Proizvodna aktivnost u vodećim svjetskim ekonomijama, vidljiv je pad proizvodnje

Kineska ekonomija posustaje

Opterećena kineska ekonomija također je problem. Proizvođači koji se bore s politikom “nulte epidemije covida” i propašću tržišta nekretnina bili su pogođeni dodatnim šokom tokom ljeta, jer je intenzivna suša ometala otpremu i zadala udarac hidroenergiji. Podaci poslovne publikacije Caixin pokazuju da je kineska proizvodnja u augustu pala u usporedbi s prethodnim mjesecom. Što je utjecalo na ekonomije koje obično izvoze mnogo robe i komponenti u Kinu. Južnokorejska proizvodnja je pala tokom ljeta, na primjer, jer je pao njen izvoz u Kinu, piše The Economist.

Teškoća visokih troškova energije i slabašne kineske ekonomije pojačana je pooštravanjem monetarne politike. Rastuća potražnja za robom u posljednje dvije godine preopteretila je kapacitete fabrika, brodova i luka, gurajući inflaciju naviše. Visoke cijene pokazale su se nevjerovatno postojanim – dijelom zahvaljujući šoku od rata u Ukrajini – pa centralne banke poduzimaju agresivne mjere. Takvo sinhrono pooštravanje događalo se rijetko u posljednjih pola vijeka, primjećuje Svjetska banka, i nalikuje pozicioniranju koje je pokrenulo globalnu recesiju 1982. godine.

Indija i Jugoistočna Azija odolijevaju globalnim vjetrovima, ali do kada?

Za sada su proizvođači u Indiji i Jugoistočnoj Aziji odoljeli globalnim vjetrovima. To bi moglo odražavati napore da se diverzificiraju opskrbni lanci dalje od Kine. Tokom prvih sedam mjeseci 2022. kineski izvoz robe u Ameriku porastao je za 18% u usporedbi s godinom prije. Međutim, izvoz iz Indije porastao je za 30%, dok je izvoz iz Vijetnama porastao za 33%, Indonezije za 41% i Bangladeša za 50%. Ipak, njihovo je bogatstvo u konačnici povezano sa svjetskom ekonomijom u cjelini; ako nastavi slabiti, čak će i relativno izolirana mjesta teško izbjeći pad.

Globalna recesija nije gotova stvar. Proizvodnja je patila 2015.-16. i 2019., a u oba slučaja ekonomija je izbjeglo pad. Ali u tim razdobljima, politika se dramatično promijenila kako bi se spriječila lančana reakcija slabljenja rasta. Sredinom desetljeća, Federalne rezerve podigle su stope daleko sporije nego što su tržišta očekivala – a Kina je otvorila niz poticaja. U 2019. Fed se okrenuo ka smanjenju stopa iako je porezni plan predsjednika Donalda Trumpa povećao američke deficite, potaknuvši svjetsku ekonomiju.

Malo je neposredne nade za slične preokrete. Kina se za sada drži svoje politike nulte epidemije covida, što znači da bi novi poticaji malo pomogli u poticanju rasta. Nedavno su dužnosnici Feda rekli tržištima da bi trebali očekivati ​​da će američke kamatne stope porasti više i ostati tamo duže vrijeme – čak i ako to gura ekonomiju prema recesiji. Doista, sve dok američka potrošnja ostaje snažna, Fed će vjerovatno osjećati da je njegov posao borbe protiv inflacije nedovršen.

Situacija će se pogoršati prije nego postati bolja, postoje tri opcije

Sigurna je oklada da će se uvjeti pogoršati prije nego što postanu bolji. Ali koliko gore? Svjetska banka predstavlja tri scenarija za iduću godinu. Osnovna vrijednost je ona koja je u skladu s trenutačnim konsenzusnim izgledima za rast, od oko 1,5% po osobi, ali koja vjerovatno nije u skladu sa željenim padom inflacije centralnih banaka – i koja je stoga gotovo sigurno previše optimistična. U drugom, scenariju “oštrog pada”, centralne banke moraju više raditi na zaustavljanju inflacije, ali još uvijek ne uspijevaju vratiti stabilnost cijena, a rast se usporava na 0,8% po osobi. Treći je onaj u kojem značajna, istovremena monetarna stezanja izazivaju recesiju, tako da se globalna proizvodnja smanjuje za oko 0,4% po osobi.

Bilo koji od potonjih scenarija bio bi gorak za zemlje koje se još oporavljaju od pada izazvanog covidom. Dužnički teret širom svijeta i dalje je alarmantno visok, a ekonomije mnogih zemalja zaostaju ispod linije trenda prije pandemije. Njihovi će lideri s velikom zebnjom promatrati usporavanje globalne proizvodnje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare