Pada li danas Vlada Kantona Sarajevo. Šta je spremila “Četvorka”

711

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi KS zakazana je za danas u 10 sati. Zastupnici stranaka “Četvorke”, te nezavisni zastupnici Aljoša Čampara, Damir Nikšić i Damir Marjanović, njih 18, Skupštini KS su 9. oktobra predali zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi.

Ostavke Nenadića i Čelika 

Međutim, situacija se promijenila nakon što je premijer Mario Nenadić prošle sedmice odlučio podnijeti ostavku, koju je prihvatila Komisija za izbor i imenovanja. Time je praktično obesmišljeno glasanje o nepovjerenju Vladi. Kako Raport saznaje, u 9 sati zakazan je Kolegij Skupštine na kojem će biti odlučeno šta će biti sa današnjom sjednicom.

“Promjenom skupštinske većine, ova vlada nema podršku, i samim tim logično je da sam predložio i ponudio ostavku. Mislim da su ovo demokratski procesi, i ja sam rekao prije skoro dva mjeseca, onog časa kada se skupi 18 ruku za donošenje odluka i rješavanje važnih pitanja u kantonalnoj Skupštini, onda je sasvim prirodno da podnesem ostavku i doprinesem da se procesi ubrzaju”, kazao je tada Nenadić.

Međutim, poznato je da, nakon što je podnesen zahtjev za zakazivanje sjednice o glasanju nepovjerenja Vladi KS, Nenadić nije spominjao ostavku dok je, prije njegovog zvaničnog podnošenja, nije najavio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

I predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik podnio je ostavku u četvrtak. On se nadao da će ostati na čelu zakonodavnog tijela KS, uprkos promjeni vlasti, međutim nakon što je saznao da kreće njegova smjena, odlučio je preduhitriti.

Kako je Raport objavio, još 16. novembra je upućen zahtjev za smjenu Čelika koji je potpisao zastupnik NiP-a Vedran Jakupović. Potom je zakazana i sjednica Kluba Bošnjaka na kojoj bi se smjena desila, u utorak. O tome ga je obavijestila Amra Junuzović-Kaljić, zastupnica NBL-a. Razlog za Čelikovu smjenu, kako je navedeno, su neadekvatno vođenje sjednica, bespotrebno prekidanje sjednica bez konsultacija sa dopredsjedavajućima i odugovlačenje u tretiranju bitnih pitanja iz nadležnosti Skupštine KS.

Ko su mogući kandidati

Nakon što Vlada Kantona Sarajevo bude i zvanično smijenjena, slijedi imenovanje novih ministara i premijera. Kao prvo ime prvog čovjeka Vlade odavno se spominje bivši premijer iz Naše stranke Edin Forto. Međutim, prema onome što se dosada zna, lideri stranaka koje čine Četvorku, Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, te Ibrahim Hadžibajrić NBL-a, još razgovaraju o imenima. U javnosti se spominje nekoliko kandidata, a zastupnik Aljoša Čampara izjavio je da bi na toj poziciji volio vidjeti ženu.

Također, dogovoreno je da se niti jedan ministar u novoj Vladi KS ili premijer ne imenuje dok se sa tim ne složi svih 18 zastupnika koji su stavili svoj potpis na zahtjev za smjenu.

To bi bilo prvi put da su u proces uključeni i zastupnici, a ne kao do sada da o svemu odlučuju samo lideri stranaka.