Svijet

Pakistan okuplja muslimanske zemlje da pomognu Afganistanu

Pakistan će okupiti muslimanske zemlje da pomognu Afganistanu kako bi izbjegao ekonomsku i humanitarnu katastrofu, dok će insistirati kod talibanskih vladara susjedne države da ublaže svoju sliku u inostranstvu.

Nekoliko ministara vanjskih poslova 57-člane Organizacije islamske saradnje sastaje se u Islamabadu u nedjelju kako bi istražili načine pružanja pomoći Afganistanu, dok razmatraju tešku političku realnost za afganistansku vladu pod talibanskom vodstvom, saopćio je šef pakistanske diplomatije.

Sastanak OIC-a nije inicijativa koja predstavlja zvanično priznavanje talibanskog režima, istaknuo je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi.

– Molimo vas, ne napuštajte Afganistan. Molimo vas da se angažirate. Ne govorimo o posebnoj grupi, govorimo o narodu Afganistana – naveo je u poruci za sutrašnji skup OIC-a.

Qureshi je kazao da će velike sile među kojima su Sjedinene Države, Rusija, Kina i Evropska unija – poslati svoje specijalne izaslanike za Afganistan na jednodnevni samit.

Afganistanski ministar vanjskih poslova koga su imenovali talibani, Amir Khan Muttaqi, također će prisustvovati konferenciji, prenosi AP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare