Vijesti

Pala Vlada KS

Skupština Kantona Sarajevo je na prijedlog Elmedina Konakovića usvojila dnevni red kojim je krenuo proces imenovanja nove vlasti u Kantonu Sarajevu.

Prema usvojenom dnevnom redu prvo se razmatrala ostavka premijera Marija Nenadića. Druga tačka je izmjena odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i imenovanje, a treća je izbor novog skupštinskog rukovodstva.

Prije nego je smijenjen, Nenadić je pohvalio rad svoje Vlade, te istakao kako je ona radila u veoma teškim uvjetima te da nije imala ni političku podršku.

On je rekao da će nakon njegove ostavke i drugi ministri pradati svoje tokom dana, kako bi se proces promjene vlasti završio što prije.

I zastupnici SDA, DF i SBB hvalili su Vladu Marija Nenadića. Mahir Dević je kazao kako je to Vlada koja je radila u najtežem periodu i sa tijesnom skupštinskom većinom od 18 glasova, ali da je on zadovoljan sa svime što je Vlada uradila.

Zvonko Marić hvalio je uglavnom ministre SBB  - Anisa Krivića, Jasnu Agić i Ismira Juska - a naravno i Marija Nenadića, također kadra SBB. On je rekao da građani mogu biti zadovoljni ovom Vladom koja je imala "energiju i entuzijazam".

Jasmina Bišćević Tokić ustvrdila je da ova Vlada nije imala nikakvih afera i da je super radila i tokom pandemije iako nije bilo ministra zdravstva. Posebno je pohvalia SDA-ove ministre Adija Kalema i Faruka Kapidžića. Prema njenom mišljenju, SDA-ova Vlada bila je bolja od Vlade Edina Forte.

Javio se i Haris Zahiragić. On je rekao da ne može propustiti priliku da se referira na rad Vlade.

"Opozicija je pokušala sve da dokaže da je ova Vlada nesposobna. Radili su u lošem političkom ambijentu, a i u vrijeme pandemije. Ministar finansija Jasmin Halebić zaslužuje pohvalu, jer je radio kao čarobnjak. Kapidžić je bio odličan, mislim da takvi ljudi trebaju i u novoj Vladi. Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić je bio fenomenalan. Čestitam mu", rekao je, između ostalog, Zahiragić koji je nastavio hvaliti Vladu. Jedino što je kritizirao jeste to što nije bilo ministra zdravstva za šta je optužio politička prepucavanja.

Bilsena Šahman (SBB), kazala je da ne treba svako da hvali svoga.

"Dobrih ministara je bilo i u prošloj vladi i u ovoj. Mi kao zastupnici nismo pomogli koliko smo mogli i koliko smo trebali. Nenadić je dao sve od sebe. Ovo nije njihov nerad već stvar politika koje su razvalile ono što su napravile", rekla je Šahman.

Potom se zastupnici prihvatili ostavku premijera Nenadića sa 23 glasa za, suzdrženih je bilo 9, a niko nije bio protiv. Nakon toga usvojena je i odluka o razriješenju Vlade KS.