Ekonomija

Pandemijska prijestonica milijardera: Bogataši pronašli utočište, u očaju novac povjerili djeci!

U prilično okrutnom svijetu hedge fondova, gotovo da je nečuveno da se za pripravnike uzimaju 16-godišnjaci. No, u vremenima kada se teško pronalaze lokalni talenti, davanje prilike maloljetnicima može biti dobra investicija, piše Bloomberg.

Srednjoškolka Yi Ke Cao (17) prošlog je ljeta odradila pripravništvo u trajanju od dvije sedmice u milijardu američkih dolara teškom hedge fondu Modular Asset Management (MAM). Obrađivala je podatke u tablicama, pričala s veteranima finansijskih tržišta i prisustvovala napetim sastancima na kojima su kritizirale i branile investicije.

Cao je najmlađa pripadnica poveće grupe Singapurki i Singapuraca koje se priprema za ulazak u svijet upravljanja kapitalom. Kako sve više i više milijardera i hedge fondova dolazi u tu zemlju, pokazalo se da u finansijskom sektoru nedostaje radnika. Vlada i investitori bacili su se na posao kako bi obučili sljedeću generaciju radnika u branši.

“Bilo me malo strah jer nisam znala kako će (zaposlenici i vodeći ljudi Modular Asset Managementa) reagirati tijekom razgovora sa mnom, a nisam znala ni kako razgovarati s njima, no lijepo su me primili”, rekla je Cao prilikom opisivanja svog prvog dana na poslu.

Jedanaest se učenika natjecalo za pripravničko mjesto u MAM-u.

Cao je rekla da definitivno razmisliti o karijeri u finansijama.

Finansijeri su u Singapur pohrlili zahvaljujući mješavini finansijskih povlastica i geopolitike. Neki su hedge fondovi došli zbog nestabilnosti u Hong Kongu dok su drugi u Singapuru otvorili svoje azijske podružnice.

Premda bi tim kompanijama bilo lakše uvesti radnu snagu iz Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Republike Singapur želi da lokalno stanovništvo dobije te poslove. Zato je finansijske povlastice koje nudi tim kompanijama vezala uz obavezu zapošljavanja Singapurki i Singapuraca. Uz to, minimalne plaće za strance stalno rastu.

Unatoč tome, malo je finansijskih kompanija koje će vodeće pozicije dati lokalcima. Singapur na taj izazov nastoji odgovoriti tako što nudi subvencije za slanje zaposlenika na kurseve iz upravljanja finansijama.

Glavna izvršna direktorica Udruženja investitora Singapura Carmen Wee rekla je da je ta organizacija u maju pokrenula edukacije za svoje članove kako bi naučili nove vještine. Dosad ih je više od 800 članova Udruženja iskoristilo za doškolovanje. Članovi Udruženja u nedavno su provedenoj anketi rekli da misle da će na njihov sektor u idućih 12 mjeseci najviše utjecati školovanje novih kadrova i doškolovanje postojećih.

Foo Mee Har, glavna izvršna direktorica Instituta za upravljanje finansijama (WMI), centra izvrsnosti za istraživanje i podučavanje upravljanja finansijama i drugom imovinom, rekla je za Bloomberg da WMI želi stvoriti umješne upravitelje financijama koji posjeduju veliko znanje o tržištima.

S tim na umu, WMI je u novembru ove godine održao predavanje o upravljanju finansija na koje su došli stručnjaci za poreze, privatni bankari, advokati i mnogi drugi.

“Akcija je u Aziji i nadam se da će se sve više odluka donositi u Aziji”, rekla je Har.

Druge kopannije problem nedovoljnog broja stručnjaka rješavaju tako što uzimaju pripravnike. Suhaimi Zainul-Abidin, glavni izvršni direktor Quantedge Capitala, kompanije koja upravlja imovinom od 2,5 milijardi američkih dolara, rekao je da će većinu njezinih novih zaposlenika činiti pripravnici. Nedavno su u sklopu pripravničkog programa primili 300 prijava za 10 pripravničkih pozicija. Od tih 10 pripravnika, njih je troje na kraju dobilo posao.

Kompanija Modular nove zaposlenike pokušava pronaći tako što iskusnim investitorima nudi priliku da kroz period od jedne do dvije godine nauče koristiti njihove alate za procjenu rizika nekog ulaganja.

“Nakon godinu i po dana možete vidjeti hoće li netko biti dobar u poslu ili neće. Ako su dobri, to će se vidjeti u brojkama. Ako nisu, onda uglavnom napuste kompaniju”, rekao je glavni izvršni direktor Modulara Jimmy Lin te dodao da ta kompanija broj radnika povećava tako što svoje manje iskusne djelatnike, poput istraživača, obučava kako bi nakon nekoliko godina edukacije mogli upravljati finansijama.

Singapurske su vlasti svjesne da se s proizvodnjom svjetskih talenata mora krenuti mnogo ranije. Srednja škola za djevojke Raffles, škola koju pohađa Yi Ke Cao, svoje učenice šalje na praksu u razne finansijske institucije. Nedavno su održali niz seminara o hedge fondovima i budućnosti bankarstva.

Cao je zahvalna što je tako rano dobila priliku upoznati svijet finansija. Srednjoškolka kaže da prije zapravo nije ni znala što rade hedge fondovi. Sada joj je samopouzdanje poraslo i kaže da se može vidjeti kao upraviteljicu finansijama. Ne škodi i činjenica da su joj roditelji nekoć radili u financijama.

“Razgovarala sam sa svojom razrednicom o tome kako je biti žena u finansijama i rekla mi je da je to znatno teže, a to mi je rekla i mama. Izazovan je to put, no mislim da ću se dobro snaći ako steknem potrebne sposobnosti”, rekla je Cao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare