Ekonomija

Panika na evropskim berzama: Indeksi u području ‘medvjeda’

Na evropskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica oštro pale, kao i na drugim svjetskim tržištima, jer zbog oštrog pada cijena nafte i širenja koronavirusa u svijetu ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.30 sati u minusu 6,5 posto i zaronio u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodnog rekordnog nivoa.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 8,60 posto, na 5.909 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 7,40 posto, na 10.690 bodova, a pariski CAC 6,40 posto, na 4.811 bodova.

Užurbano povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija posljedica je oštrog pada cijena nafte i strahovanja od privrednih šteta zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu.

Pritom su jutros najviše pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Saudijska Arabija zaprepastila je jutros tržišta odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom.

Zbog toga je cijena barela na londonskom tržištu potonula oko 25 posto, na 33,90 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 27 posto, na 33,16 dolara.

Rano jutros bile su u minusu i više od 30 posto, a tako oštar dnevni pad cijena “crnog zlata” nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Drastičan pad cijena nafte na najniži nivo od 1991. godine posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.Povezani postovi: