Svijet

Panika na Putinovoj TV: “Sve što imamo je sa Zapada, nećemo imati što voziti, zvati”

Jučer je na ruskoj državnoj televiziji u emisiji 60 minuta, koju vodi par istaknutih Putinovih propagandista, Olga Skabejeva i zastupnik Dume Evgenij Popov, izbila žestoka rasprava. Rasprava je izbila na Putinovoj TV nakon što se jedan od gostiju zalagao za potpunu ekonomsku izolaciju od Zapada. Popov, koji u općoj histeriji na ruskoj televiziji katkad zna zvučati kao glas razuma. Potpuno je odbacio tu ideju te konstatirao da Rusija ne bi preživjela ni jedan dan bez zapadnih resursa.

"Sve što imamo je zapadno"

"Kažete da nacionaliziramo, da odmah uzmemo sve od Nijemaca?! Naši vozovi će stati sutra. Na čemu ćemo se voziti? Nemamo ništa na što možemo voziti. Moramo to prihvatiti. Naravno da je lako stati na oklopno vozilo i reći - hajmo nacionalizirati sve. A šta ćemo voziti? Šta ćemo koristiti za izradu mobitela? Šta ćemo raditi?" vikao je Popov.

Gosti su se pokušali ubaciti u njegov agresivni govor s protutezama. No, Popov to nije dopuštao. Njegova supruga Skabejeva, inače oštra antizapadna retoričarka koja često s osmijehom na licu prijeti Zapadu nuklearnim oružjem, samo je promatrala raspravu.

Lavrov i njegova tehnologija

"Oni koji su uzrokovali sve to? Hajdemo ih privesti pravdi? Pa hajdemo! No to neće napraviti nove vozove. Neće se pojaviti avioni. Nemamo aviona za duge relacije. Da, sve što imamo je zapadno. Možemo nacionalizirati sve sada. Šta ćemo raditi sljedeći dan? Jednostavno pitanje, nema odgovora", vikao je Popov na Putinovoj TV.

Ranije ove sedmice rusku ovisnost o Zapadu na vlastitom je primjeru pokazao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Naime, Lavrov se na Baliju, gdje je prisustvovao G20 summitu, fotografirao u majici američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata. Zajedno s iPhoneom i Appleovim satom, izazvavši tako podsmjeh globalne javnosti.