Svijet

Papa Franjo: Današnji svjetski sistem je neodrživ

Papa Franjo je zaključio međunarodni virtualni sastanak s mladim poduzetnicima naglaskom na potrebu hitnog prelaska na drugačiji gospodarski model kako bi se pomoglo “zlostavljanoj” Zemlji, siromašnima i marginaliziranima.

U videoporuci učesnicima tog susreta papa Franjo je u subotu poslijepodne poručio:

“Znate da je hitno potreban drugačiji privredni kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sistem neodrživ s raznih stajališta, i da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizirane”.

“Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija covida-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih učesnika, svih nas”, objasnio je.

“Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam.”

U sedam i po godina pontifikata, argentinski Papa nije prestao kritizirati cinični svijet privrede, ravnodušan na socijalne nejednakosti i na smanjenje prirodnih resursa planeta.

Početkom oktobra objavio je encikliku “Svi smo braća” u kojoj ponovo napada neoliberalnu dogmu, koju je nazvao “bijednom misli” i “finansijskom špekulacijom” koja se temelji na “brzoj dobiti”.

Trodnevnu videokonferenciju na inicijativu Pape nazvanu “Franjina ekonomija” pratilo je blizu 2.000 mladih poduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje privredne modele i izgraditi pravedniju budućnost.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare