Svijet

Papa Franjo italijanskim zatvorenicima poslao 15.000 sladoleda

Tokom jednog od najtoplijih ljeta u historiji Italije papa Franjo je zatvorenicima dva rimska zatvora poslao 15.000 sladoleda, objavio je u utorak Vatikan.

U saopćenju papinog Ureda za dobrotvorne akcije stoji da su sladoledi poslani u dva zatvora, Reginu Coeli na rijeci Tiber u središtu grada i u moderni zatvor Rebibbia koji se nalazi u rimskom predgrađu.

Kako prenosi Večernji, u njegovo ime ih je dostavio jedan od najmlađih papinih kardinala, 57-godišnji Poljak Konrad Krajevski (Krajewski), koji je zadužen za pomoć siromašnima. “Reuters” podsjeća da je Krajevski od 2013. godine prema nalogu pape Franja organizirao postavljanje punktova za liječničku pomoć i održavanje higijene za beskućnike nedaleko od Vatikana. 

PROČITAJTE  Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont uhapšen u Italiji

Ured za dobrotvorne akcije je objavio i da je Vatikan tokom ljeta stanovništvu Madagaskara poslao aparat za kompjutoriziranu tomografiju vrijedan 600.000 dolara, kao i 2,37 miliona dolara pomoći za obnovu medicinskih ustanova u tri neimenovane države.

U cijeloj Italiji su temperature ovo ljeto bile neuobičajeno visoke. Na Siciliji je u avgustu izmjereno čak 49 Celzijevih stepeni. Vjeruje se da je riječ o najvišoj ikada dosad evidentiranoj temperaturi u Evropi.Povezani postovi: