Vijesti

Papa Franjo posjetit će Kanadu u podršci pomirenju s domorodačkim stanovništvom

Papa Franjo pristao je posjetiti Kanadu kako bi pomogao u aktuelnim nastojanjima za pomirenje s domorodačkim grupama, saopćio je Vatikan.

Putovanje prate uznemirujuća otkrića ovog proljeća o starosjedilačkoj djeci koja su umrla dok su pohađala  internatske škole. Katolička crkva bila je bitna u osnivanju i radu tih škola.

Datum Papinog posjeta još nije objavljen, prenosi BBC, napominjući da Papa nije izdao službeno izvinjenje za ulogu Crkve, uprkos uzastopnim pozivima Kanađana da to učini.

Vatikan je u kratkom saopćenju rekao da je Kanadska konferencija katoličkih biskupa pozvala Papu na apostolsko putovanje u Kanadu “također u kontekstu dugogodišnjeg pastoralnog procesa pomirenja s autohtonim narodima”.

Papa je već pozvao domorodačku delegaciju iz Kanade u Vatikan. Tri delegacije sastat će se s njim između 17. i 20. decembra.

U saopćenju u srijedu, kardinal iz Toronta Thomas Collins rekao je kako se nada da će taj sastanak omogućiti Papi da “direktno čuje one koji su patili”.

U Kanadi je podrška pomirenju i popravljanju odnosa između autohtonog  i neautohtonog stanovništva i vlade od nedavno na visokom nivou.

Tokom proljeća i ljeta u zapadnoj Kanadi otkriven je niz neobilježenih grobnih mjesta, i smatra se da su u njima pokopani bivši učenici crkvenih škola.

Između maja i jula pronađeno je više od 1.100 grobnih mjesta. Vjeruje se da su neka od  stradale djece  imala samo tri godine.

“I dalje tražim da Katolička crkva bude odgovorna za svoju ulogu u prisilnoj asimilaciji i genocidu naše djece, porodica i naroda. Neko mora biti kazneno optužen”, napisala je poglavica Skupštine Prvih naroda RoseAnne Archibald  na Twitteru u kontekstu Papine posjete Kanadi, izražavajući očekivanje da će papa tokom posjete Kanadi izdati službeno izvinjenje.

Ukupno 139 crkvenih internata je u u Kanadi otvorila Katolička crkva početkom 19. vijeka u ime kanadske vlade. U njima se nalazilo više od 150.000 autohtone djece koja su prisilno oduzeta od njihovih porodica. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca. Posljednja takva škola je zatvorena 1997. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare