Svijet

Papa Franjo pozvao na rat protiv mafije širom svijeta: Iskorištavaju pandemiju da bi se obogatili

Papa Franjo pozvao je u nedjelju na borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina poput mafije širom svijeta i upozorio da kriminalci koriste pandemiju covida-19 kako bi se još više obogatili.

U decembru je Interpol upozorio da su vakcine protiv koronavirusa meta organiziranih kriminalnih mreža, a u martu je južnoafrička policija zaplijenila stotine lažnih vakcina i uhapsila četvero ljudi.

“Mafije su prisutne u raznim dijelovima svijeta i, iskorištavajući pandemiju, obogaćuju se kroz korupciju”, rekao je papa Franjo u obraćanju u nedjelju u podne na dan sjećanja na žrtve organiziranog kriminala u Italiji.

Italijanska policija navodi da kriminalni klanovi koriste pandemiju i nude zajmove i hranu siromašnim porodicama koje su pred finansijskom propašću. Mafijaški zajmovi s pretjerano visokim kamatama spašavaju kompanije pogođene pandemijom, upozorila je policija.

“Te su strukture grijeha, mafijaške strukture, protiv evanđelja i idolatriju miješaju s vjerom”, dodao je Papa.

U Italiji mnogi članovi organiziranog kriminala sebe vide kao dio vjerske, kultne skupine, koja se poziva na pomoć svetaca i koristi religiozne figurice ili kipove u inicijacijskim obredima.

Južni italijanski grad Oppido Mamertina završio je na naslovnicama 2014. godine kada su mještani, noseći kip Gospe od milosti, preusmjerili rutu povorke da bi zastali ispred kuće šefa mafije i poklonili mu se.

“Prisjetimo se danas svih žrtava i obnovimo našu predanost protiv mafija”, rekao je papa Franjo.

Posljednjih godina je Ndrangheta, sa sjedištem u Kalabriji, pretekla sicilijansku Cosa Nostru i postala najzloglasnija italijanska kriminalna skupina s najvećom zaradom.

Većinu novca zarađuje od trgovine drogom i proširila se svijetom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare