Svijet

Papa Franjo prihvatio je ostavku afričkog kardinala Turksona: ‘Prekipjelo mu je‘

Papa Franjo prihvatio je ostavku istaknutog afričkog kardinala koji je bio savjetnik za pitanja klime i socijalne pravde u rijetkom potezu kojim je rekonstruiran cijeli jedan ured u Vatikanu.

Kardinal Peter Turkson napušta dužnost pročelnika Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, objavio je Vatikan. Svi drugi voditelji također su ponudili ostavke.

Dikasterij je ustanovljen 2016. godine i s početkom 2017. preuzeo je kompetencije papinskih vijeća za pravdu i mir, Cor unum, za dušebrižništvo selilaca i putnika te za dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika, koja su tad ukinuta, objavila je tad Katolička tiskovna agencija (KTA).

No taj veliki odjel nastao spajanjem nekoliko papinskih vijeća trpio je teškoće upravljanja od samoga početka, kažu vatikanski izvori na koje se poziva Reuters.

Vatikan nije komentirao ni vrijeme podnošenja ostavke niti navode o disfunkcionalosti dikasterija.

Turksona su mnogi smatrali kandidatom za prvog afričkog papu nakon 1500 godina, no on je prošli tjedan ponudio ostavku ponovno nakon automatske procedure koja je nastupila u kolovozu kad mu je istekao mandat. Jedan je izvor rekao da mu je “prekipjelo”.

Kardinal Turkson (73) iz Gane predstavljao je Vatikan na međunarodnim skupovima kao što je Svjetski gospodarski forum u Davosu.

Njegovim odlaskom s dužnosti nema više nijednog afričkog pročelnika dikasterija pošto je ove godine umirovljen kardinal Robert Sarah iz Gvineje.

Izvor iz Vatikana kaže kako se očekuje da papa Franjo imenuje kardinala Turksona na neku drugu dužnost u Vatikanu.

Sve do 80. rođendana Turkson će biti kandidat za konklavu pri izboru novog Pape, ako se Franjo umirovi ili umre.

Katolička crkva imala je nekoliko papa iz Sjeverne Afrike, a posljednji je bio na tronu u 5. stoljeću.

Turksona će privremeno mijenjati kardinal Michael Czerny, stručnjak za migracije, te sestra Alessandra Smerilli, ekonomistica, a oboje su već bili članovi tog dikasterija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare