Svijet

Papa Franjo: “Rat u Ukrajini nas pogađa, ali pogledajmo šire, svijet je u ratu”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je danas da je rat prisutan posvuda, uključujući i u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U ovom trenutku u Evropi ovaj rat nas jako pogađa. Ali pogledajmo malo dalje. Svijet je u ratu, svijet je u ratu! Sirija, Jemen, zatim se sjetimo protjeranih Rohindža, bez domovine. Rat je posvuda“, rekao je papa Franjo za Rai 1.

Papa će večeras predvoditi pobožnost Križnog puta u Koloseju u Rimu, a koji će biti obilježen porukom mira za prestanak rata u Ukrajini.

“Razumijem lidere koji kupuju oružje. Ne opravdavam ih, ali ih razumijem. Zato što se moramo braniti“, rekao je Papa, podsjetivši na postojanje “kainskog ratnog plana” te je dodao da ljudi žive s tim demonskim planom da se međusobno ubijamo zbog želje za vlašću, želje za sigurnošću, želje za tolikim stvarima.

Papa će predvoditi i obred Velikog petka u Bazilici svetog Petra, nakon kojeg će se uputiti u Kolosej, gdje će se održati tradicionalni Križni put, koji se zbog pandemije nije održavao od 2019. godine.

Križ bi na jednoj od 14 postaja trebale nositi dvije žene, Ruskinja i Ukrajinka, na što su suzdržano reagirali ukrajinski ambasador u Vatikanu i vjerske vlasti u toj zemlji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare