Politika

Parlament Albanije će 11. jula održati posebnu sjednicu o Srebrenici

Parlament Albanije će 11. jula ove godine održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju na Twitteru je potvrdio predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla.

“Parlament Albanije će 11. jula 2022. održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Stojimo uz porodice onih koji su izgubili svoje najmilije i uz one koji traže pravdu u njihovo ime”, napisao je Balla.

Balla je podsjetio da su Ujedinjene nacije (UN) “masakr u Srebrenici opisale kao ‘najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata'”.

“Ubistva u Srebrenici su i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju klasificirali kao genocid”, podsjetio je Balla.

Podsjećamo, albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Premijer Albanije Edi Rama negirao je danas medijske navode da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici.

“Podvlačim da parlament Albanije danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument”, napisao je Rama na Twitteru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare